Федоров: Ми не будемо відображати в "Дії" документи з паперових паспортів. Тому раджу отримувати ID-картки або закордонні паспорти

Федоров: Ти отримуєш ID-картку або закордонний паспорт – інформація потрапляє в демографічний реєстр
Фото з особистого архіву Михайла Федорова

У застосунку "Дія" не відображатиметься електронних версій паперових паспортів громадян України. Про це міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров заявив в інтерв'ю ТСН, опублікованому 13 серпня.

"Ми не будемо відображати в "Дії" документи з паперових паспортів. Тому що тоді ми не впевнені, що ви – це саме ви. А це в першу чергу безпека для громадян. Поступово всі переходять уже на ID-картки. Ти отримуєш ID-картку або закордонний паспорт – інформація про тебе потрапляє в демографічний реєстр. І це відкриває безліч можливостей для отримання державних послуг. Тому я всім дуже раджу отримувати ID-картки або закордонні паспорти", – підкреслив Федоров.

За його словами, можливість подорожей в інші країни із закордонним паспортом у "Дії" – це питання глобалізації.

"Поки що в нас навіть немає таких планів. Для того, щоб із закордонним паспортом у "Дії" можна було подорожувати за кордон, його мають визнати інші країни. А поки в нас є першочергові внутрішні завдання – і зараз фокус саме на них. Наприклад, зміна місця реєстрації, отримання субсидії чи допомога людям у різних життєвих ситуаціях для нас більш пріоритетні", – сказав міністр.

Контекст:

ID-картки ввели в Україні із січня 2016 року – на зміну паперовим паспортом громадянина України зразка 1994 року із вклеєною фотографією. Перевагою таких карток є підвищена безпека – їх майже неможливо підробити.

Паспорт у вигляді книжки в Україні поступово виведуть з обігу.

30 березня 2021 року Верховна Рада прирівняла цифрові паспорти до звичайних. Україна стала першою у світі державою, де цифрові паспорти стали повноцінним аналогом паперових документів.

"Дія" – електронний сервіс державних послуг, створений Міністерством цифрової трансформації, його запустили 6 лютого 2020 року. До нього входить однойменний мобільний застосунок і портал із публічними послугами.

Станом на початок 2021 року застосунок встановило 2,6 млн українців. На порталі є 50 електронних послуг, серед них – реєстрація бізнесу, автоматизовані будівельні послуги, комплексна послуга для батьків новонароджених дітей "еМалятко".

6 серпня Федоров повідомив, що застосунок "Дія" переміг у двох номінаціях престижної премії Red Dot Design Award – за найкращий мобільний застосунок та інтерфейс.