Фігуру Ткаченка обвішали фотографіями занедбаних Мінкультом об'єктів. Активісти під Кабміном вимагали віддати Гостинний двір громаді Києва

Учасники мітингу принесли фігуру міністра культури Олександра Ткаченка
Фото: rbc.ua
Міністр культури України Олександр Ткаченко розповідає, що хоче зробити Гостинний двір пам'яткою національного значення, і не знає, що цей статус об'єкту вже надано, заявили активісти і звинуватили очільника Мінкульту в некомпетентності.

Під Кабінетом Міністрів відбулася акція протесту з вимогою передати Гостинний двір у розпорядження Києва, повідомляє 17 березня "РБК-Україна". Активісти прийшли з ростовою фігурою міністра культури Олександра Ткаченка, "прикрашеною" фотографіями зруйнованих на всій території країни пам'яток. Посадовцю в такий спосіб вирішили нагадати про його обов'язки захищати та відновлювати ці об'єкти, зазначає агентство.

Активістка Марина Соловйова заявила, що передання об'єкта Києву – найкращий вихід, тому що міська влада готова займатися відновленням пам'ятки.

"Міністерство культури завжди було на боці забудовника – ніколи не підтримувало нас у питанні збереження Гостинного двору. Але ми отримали перемогу – суди почули громаду. Сьогодні всі судові рішення ухвалені на користь киян. Саме кияни врятували Гостинний двір. І тільки кияни мають право ним розпоряджатися. Тому що Київ знає, може і має кошти на рятування і відновлення Гостинного двору", – переконана Соловйова.

Інший учасник акції Ігор Луценко заявив про некомпетентність міністра культури в цьому питанні.

"Мінкульт як інституція мав би охороняти Гостинний двір. Адже це є пам'ятка національного значення. Натомість нинішньому міністру навіть не доповіли про це. Тому що у своїх інтерв'ю він розповідає, що хоче зробити її пам'яткою. Що є нонсенсом, тому що Гостинний двір уже має цей статус. Ми боролися і вибороли його. Це означає, що Міністерство культури мусить ходити й охороняти цей двір. Звісно, цього ніхто не робить. Навпаки!" – сказав Луценко.

6 березня в Києві відбулася акція на підтримку повернення Гостинного двору столичній громаді. На акції учасники заявили, що через бюрократичну тяганину центральних органів влади затягують оновлення Гостинного двору, тоді як київська міська влада давно могла б відреставрувати пам'ятку.