Фото жінки з немовлям із київського метро стало іконою в Неаполі

Образ українки став іконою у храмі італійського Неаполя
Фото: Vyacheslav Okun SJ / Facebook
Зображення українки з немовлям на руках із київського метро стало іконою у храмі італійського Неаполя. Відповідне фото 15 квітня у своєму Facebook опублікував український священник-єзуїт В'ячеслав Окунь, який зараз навчається в Римі. Детальну історію "української Мадонни" він переказав 20 квітня "BBC News Україна".

У перші дні вторгнення Росії в Україну соцмережі та ЗМІ облетіло фото із жінкою, яка годує грудьми на платформі київського метро. Як з'ясували пізніше, жінка з немовлям у метро – це киянка Тетяна Близняк із дочкою Марічкою, якій на той час виповнилося два місяці.

25 лютого Тетяна зі чоловіком, донькою та мопсом Фібі спустилися в метро, коли в Києві пролунала повітряна тривога.

Фото українки, яка годує немовля, зробив угорський журналіст видання Teleks Андраш Фельдеш. 26 лютого на YouTube-каналі видання вийшов репортаж із київського метро, одними з героїв якого стали сім'я Близняків. Фельдеш також опублікував знімок у своєму Instagram.

Далі фото надихнуло дніпровську художницю Марину Солом'янникову. 5 березня в Instagram вона опублікувала роботу за мотивами знімку, де зобразила Тетяну на тлі схеми руху поїздів київського метрополітену та із золотим німбом над головою.

14 березня цю саму ілюстрацію опублікував у себе у Twitter консультант ватиканського секретаріату у справах комунікацій Джеймс Мартін за підписом "Богоматір Київська, молися за нас".

А вже 15 квітня стало відомо, що ця картина стала іконою у храмі італійського Неаполя. Священник Окунь опублікував кілька фото із цього храму.

Окунь був ініціатором створення такої ікони й дістав дозвіл художниці з Дніпра. За його словами, важливо було в Італії, де зараз, як і в більшості кран Європи, перебувають українські біженці, мати щось знайоме з України. Символом такої єдності стала Київська Мадонна.

Біля зображення матері з немовлям у храмі Неаполя горять свічки, стоять квіти та проводять богослужіння.