Гельсінська спілка підтримала петицію про легалізацію в Україні канабісу для науки і медицини

В Україні всі канабіноїди у списку речовин, які не можна використовувати в медицині та наукових дослідженнях
Фото: ЕРА

В Україні понад два мільйони громадян позбавлені доступу до ефективного лікування через заборону канабісу, заявили в Українській Гельсінській спілці з прав людини.

Українська Гельсінська спілка з прав людини (УГСПЛ) підтримала петицію "Законодавчо врегулювати канабіс для науки і медицини – захистити конституційні права громадян", яку було офіційно зареєстровано на сайті Верховної Ради 30 січня 2019 року. Про це повідомляють на сайті спілки.

В УГСПЛ зазначили, що через заборону на використання канабісу в Україні понад 2 млн громадян позбавлені доступу до ефективного лікування, зокрема понад 20 тис. дітей із фармрезистентними формами епілепсії, сотні тисяч онкохворих і паліативних пацієнтів, а також десятки тисяч ветеранів війни із посттравматичним стресовим розладом.

"Усі вони страждають щодня від неможливості використання ефективних лікарських засобів. Ці тортури потрібно зупинити і для цього є реальна можливість – дати нашим співгромадянам доступ до ефективного лікування препаратами, якими користуються мільйони хворих у цивілізованих країнах. Ключовими складовими таких препаратів є фітоканабіноїди – активні компоненти, що містяться у коноплях", – зазначили правозахисники.

Вони зазначили, що використання лікарських засобів на основі конопель врегульовано в Канаді, США, Австрії, Бельгії, Чехії, Данії, Хорватії, Фінляндії, Франції, Німеччині, Ірландії, Італії, Люксембурзі, Нідерландах, Португалії, Словаччині, Іспанії, Швеції, Швейцарії, Великобританії, Малайзії, Таїланді, Кореї, Польщі та інших країнах.

"По всьому світу активно здійснюється реабілітація конопель, бо там ніколи (на відміну від України) не припинялася наукова робота щодо вивчення лікувальних властивостей цієї рослини. Водночас в Україні усі канабіноїди знаходяться у списку речовин, які не можуть бути використані в медицині та наукових дослідженнях. Чинним законодавством передбачено кримінальне переслідування вчених – за дослідження терапевтичної цінності канабіноїдів, і лікарів, що наважаться полегшити стан хворих, а також пацієнтам — за реалізацію права людини на доступ до ефективного лікування", – підкреслили в УГСПЛ.

Правозахисники пропонують законодавчо врегулювати доступ пацієнтів до препаратів із канабісом під час лікування хронічного болю, епілепсії, анорексії, посттравматичного синдрому, захворювань імунної системи, артриту і ревматизму, астми, хвороби Альцгеймера, хвороби Паркінсона, хореї Гетінгтона, герпесу, виразок, втрати ваги під час СНІДу, діабетичної нейропатії, різних форм склерозу та інших важких хвороб.

Вони також вимагають створити належні умови для повноцінного застосування рослин медичної та наукової діяльності, а також урегулювати питання легального обігу продуктів, що містять канабіноїди.

Крім Української Гельсінської спілки з прав людини, петицію підтримало приблизно 20 громадських організацій. Виконувач обов'язків міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун також виступила за легалізацію канабісу для застосування з медичною метою.

Для передання в Раду петиція має до 20 квітня зібрати 25 тис. підписів. Наразі її підписало понад 10 тис. осіб.