Гендиректор Yakaboo заявив, що їхні книжки переважно купують жінки, "витрачаючи гроші чоловіків". Обурені українки закликають до бойкоту магазину

Богдан заявив, що жінки частіше купують книжки, "витрачаючи гроші, зароблені чоловіками"
Скріншот: Ковальська / YouTube
Гендиректор українського книжкового онлайн-магазину Yakaboo Іван Богдан потрапив у гучний сексистський скандал через своє висловлювання про жінок у межах зустрічі українських популяризаторів читань "Українська книга: після війни, геть від Москви", відео зустрічі 28 вересня опублікували на YouTube-каналі "Ковальська".

Богдан відповідав на запитання, який вигляд має загальний портрет читачів його магазину.

"У цілому більше [книжок] купують жінки. Ну, як завжди, витрачають кошти, які заробляють чоловіки", – заявив він.

Відео: Telegraf UA / YouTube

Така заява гендиректора Yakaboo викликала різку критику в соцмережах. Однією з перших на слова Богдана звернула увагу TikTok-блогерка з каналу bezkhvosta.books.

"Ми тепер свої гроші витрачатимемо деінде. Тільки недалекоглядна людина може принижувати свою ж цільову аудиторію", – написала вона, закликавши читачів бойкотувати продукцію Yakaboo.

@bezkhvosta.books А ви вже бачили зашквар від Якабу? * #укрбукток #укрбукток * #укрбукток * #укрбуктокерки #якабу #yakaboo #іванбогдан * som original - cah

"Отак працюєш, заробляєш, донатиш, а Іван Богдан досі живе у ХІХ столітті", – прокоментувала ситуацію у своєму відео користувачка TikTok із ніком mari.inich.

@mari.inich Отак працюєш, заробляєш, донатиш, а Іван Богдан досі живе у 19 сторіччі * # якабу #yakaboo # книжковийблог

"Тут, коротше, дуже незручна ситуація. Я купила книги, а гроші списалися з моєї картки. Чоловіче, який повинен заплатити за мої книги, будь ласка, прийшли мені свою карту, щоб я тобі рахунок надіслала", – жартує ще одна користувачка TikTok із ніком teacher_lis.

@teacher_lis Книги які я купила за гроші якогось чоловіка чомусь оплачені з мого рахунку. #yakaboo #книги #гроші * оригінальний звук - Анастасія Лісогор

"Ще одна причина, чому варто купувати книги безпосередньо у видавництв", – прокоментувала висловлювання Богдана користувачка Twitter із ніком кораліна в задзеркаллі.

"Ви думаєте, це смішний жарт? Коли при тотальній інфляції, безробітті, відсутності проєктів і клієнтів, працюючи понаднормово, щоб і на їжу було, і на теплий одяг, і на тривожні валізки, ядерну й зимову, і на донати армії, виділяєш кілька сотень на омріяну книжку. А тебе знецінюють: у чоловіка взяла. Просто тому, що жінка", – обурилася у Facebook блогерка Аліна Шубська.

Багато аналогічних коментарів Yakaboo отримав і під своїми останніми постами в Instagram. Своє обурення, зокрема, висловила журналістка і ведуча YouTube-шоу "Палає" Емма Антонюк.

"Чоловік не дав мені грошей ні на цю, ні на інші книжки на Yakaboo", – написала вона під одним із постів магазину.

Інші коментатори заявили, що не збираються більше купувати книжки у цьому магазині, дехто вимагає офіційних вибачень.

Скріншот: yakabooua / Instagram

Скріншот: yakabooua / Instagram

Сам Богдан відреагував на ситуацію в коментарях під постом журналістки Тетяни Гонченко у Telegram.

"З усією повагою до жінок, нікого не хотів образити, це чесно. Насправді я в захваті від того, що українські жінки активно читають і купують книжки. Просто маю власний кейс – пожартував, згадавши в яку суму мені обходиться захоплення книжками моєї дружини, хоча сам завжди заохочую її до цього. Однак, каюся, це абсолютно не показова історія для сучасного світу, у якому жінки незалежні й успішні. Тому вибачаюся перед усіма", – написав він.

Скриншот: Непозбувний книгочитун / Telegram