Голова Дніпропетровської ОВА дав населенню 10 днів на повернення зброї, виданої для захисту від окупантів

Лисак підкреслив, що списки тих, хто отримав зброю, у влади є
Фото: Сергій Лисак / Дніпропетровська ОДА (ОВА) / Telegram
Голова Дніпропетровської обласної військової адміністрації (ОВА) Сергій Лисак заявив 6 березня у Telegram, що цивільне населення регіону має здати зброю, видану на початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

"Цивільні громадяни мають повернути вогнепальну зброю і боєприпаси до неї протягом 10 днів. [...] Справа в тому, що на початку повномасштабного вторгнення цивільним громадянам надали зброю для захисту їхніх родин і домівок. Коли ситуація в регіоні стабілізувалася, частина людей повернула зброю. Решта залишила "на руках", – написав він.

Голова обладміністрації наголосив, що списки таких громадян відомі владі.

"Оприлюднювати їх ми поки не будемо. Але ще раз наголошую у них є 10 днів, починаючи із сьогоднішнього, на повернення зброї в установленому порядку", – пояснив Лисак.

Він також пообіцяв "контролювати особисто" ситуацію з наведенням "ладу у криміногенній ситуації регіону".

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Контекст:

Президент України Володимир Зеленський оголосив воєнний стан одразу після початку повномасштабного вторгнення РФ, 24 лютого 2022 року. Того самого дня президент оголосив в Україні загальну мобілізацію і заявив, що всім охочим захищати Україну від вторгнення Росії видаватимуть зброю.

У червні тодішній глава МВС Денис Монастирський, говорячи про право на зброю в країні, заявив, що українці "отримали тест на володіння зброєю". "Були роздані десятки тисяч одиниць зброї у великих містах. І це був величезний виклик для всіх нас... Можемо сказати, що цей іспит витримано", – сказав тоді міністр.

Начальник столичного управління Нацполіції Іван Вигівський говорив у серпні, що зброю видавали "з обліку, усе записувалося в журналах". Водночас, наголосив він, частину зброї видавала громадянам не Нацполіція.