Глава ПЦУ прокоментував можливість перенесення Різдва на 25 грудня

Епіфаній заявив, що не проти святкування Різдва 25 грудня
Фото: EPA
Предстоятель Православної церкви України митрополит Епіфаній вважає, що перенесення святкування Різдва із 7 січня на 25 грудня – "це питання часу".

Предстоятель Православної церкви України Епіфаній заявив, що найближчим часом перенесення святкування Різдва Христового із 7 січня на 25 грудня неможливе. Таку думку він висловив в інтерв'ю "Радіо Свобода".

"Загалом я не проти, але я опираюся на думку наших вірних. І ми знаємо чітко соціологію, яка засвідчує, що більше 60% українців проти святкування 25 грудня. Якщо ми зараз перейдемо на новий календар, то відповідно відбудеться ще один певний розкол... Ми не можемо говорити про два Різдва. На державному рівні дехто може святкувати. У нас є римо-католики, які святкують 25 грудня. Ніхто нікому не заперечує. Коли церква дозріє, коли віруючий народ до цього дозріє, то, звичайно, буде ухвалене відповідне рішення", – сказав митрополит Епіфаній.

Він вважає, що перехід – "це питання часу". "Він відбудеться, але коли до цього свідомо дійде український народ", – заявив глава ПЦУ.

Із 2017 року за рішенням Верховної Ради в Україні вихідними днями оголошено і 25 грудня, і 7 січня. Детальніше про те, чому різні конфесії святкують Різдво в різні дати, "ГОРДОН" писав у січні цього року.

2019 року митрополит Епіфаній висловлював таку саму позицію про можливість перенесення Різдва. Він посилався на результати опитування, проведеного Соціологічною групою "Рейтинг" 5–8 грудня 2019 року: відповідно до отриманих результатів, до ідеї перенести святкування Різдва із 7 січня на 25 грудня негативно ставилося майже 65% респондентів.