Голову єпархії у Вінницькій області підозрюють у розпалюванні міжнаціональної ворожнечі

Священник називав Україну "Малоросією", а ПЦУ – "самосвятами-розкольниками"
Фото: ssu.gov.ua

Служба безпеки України повідомила про підозру керівника однієї з єпархій УПЦ МП у Вінницькій області. Про це 7 листопада проінформувала пресслужба СБУ.

Відповідно до висновків незалежної експертизи, проведення якої ініціювала СБУ, митрополит "здійснював умисні дії, спрямовані на розпалювання релігійної ворожнечі та образу почуттів громадян у зв'язку з їхніми релігійними переконаннями". Ідеться, зокрема, про пости священника на його особистому сайті, інформує пресслужба.

Офіс генерального прокурора в Telegram уточнив, що архієрей оприлюднив статтю, у якій заперечував самостійність Православної церкви України, називає її священників "самосвятами-розкольниками", Україну – "Малоросією".

Підозру оголошено за ч. 2 ст. 161 Кримінального кодексу України (порушення рівноправності громадян залежно від їхньої расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань, інвалідності та інших ознак).

Правоохоронці не називають імені митрополита. За даними LB.ua, ідеться про митрополита Української православної церкви Московського патріархату Іонафана (у миру – Анатолій Єлецьких), у якого 11 жовтня СБУ провела обшуки.

Контекст:

УПЦ МП частина Російської православної церкви (РПЦ), вона офіційно має статус "самоврядної церкви із правами широкої автономії".

На соборі 27 травня УПЦ МП заявила про свою незалежність (внесла зміни до статуту) і висловила незгоду з патріархом РПЦ Кирилом, який підтримав вторгнення РФ в Україну, проте не засудила його. У Православній церкві України вважають, що зміна статуту – це "спроба приховати те, що УПЦ залишається в юрисдикції Московського патріархату".

За результатами соцопитування Київського міжнародного інституту соціології, опублікованого 5 серпня, в Україні 72% громадян вважають себе православними. До того ж більшість належить до Православної церкви України.