Головний санлікар розповів, чи почалася в Україні нова хвиля COVID-19

Кузін: Спостерігаємо вже восьмий тиждень поспіль зростання захворюваності на COVID-19

Фото: uacrisis.org
В Україні поки що не почалася нова хвиля захворюваності на коронавірусну інфекцію COVID-19. Про це заявив заступник міністра охорони здоров'я головний санітарний лікар Ігор Кузін в інтерв'ю LIGA.net, яке вийшло 14 вересня.

"На моє переконання і за статистикою, ще зарано. Спостерігаємо вже восьмий тиждень поспіль зростання захворюваності на COVID-19. Навантаження на систему охорони здоров'я зараз є контрольованим. Реанімаційні ліжка зайняті на 23%, із киснем – на 17%, апарати ШВЛ – на 8%", – сказав він.

Кузін зазначив, що серед показників, які МОЗ використовує в межах адаптивного карантину, занепокоєння викликає коефіцієнт виявлення випадків інфікування.

"Зараз він є критичним. Відповідно до вимог ВООЗ та Європейського центру контролю та профілактики хвороб, маємо утримувати його на рівні 3% (три випадки захворювання на 100 проведених тестів.  "ГОРДОН"). Але зараз тільки три із 25 регіонів можуть утримувати його на цій позначці. Більшість регіонів уже перейшла позначку у 3%, ми поступово наближаємося до 5%", – сказав він.

За словами головного санлікаря, це означає, що в таких регіонах, найімовірніше, ситуація погіршуватиметься і треба забезпечувати досить жорсткий контроль за відстеженням контактних випадків, локалізувати спалахи і збільшувати кількість тестів.

Кузін заявив, що показником початку нової хвилі COVID-19 в Україні вважатимуть перехід якогось регіону в "помаранчеву" зону.

"Перехід до "помаранчевого" [рівня] якогось регіону означає, що вже відбувається певне навантаження на систему охорони здоров'я. Нова кількість випадків у багатьох країнах світу вже не є стартером для більш жорстких протиепідеміологічних заходів. Вакцинація у світі рухається швидко. І навіть за великої кількості інфікованих бачимо незначне навантаження на систему охорони здоров'я. Тому "помаранчевий" рівень є попереджувальним перед "червоним" і ознакою того, що навантаження на систему ще контрольоване, але вже на межі резерву", – сказав заступник міністра.

Контекст:

Спалах коронавірусної інфекції виник наприкінці 2019 року в Китаї. 11 березня 2020 року Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила поширення коронавірусу пандемією.

Станом на 14 вересня у країні підтвердили 2,3 млн випадків COVID-19, померло 54,5 тис. осіб, видужало 2,2 млн пацієнтів.

В Україні поступово погіршується епідемічна ситуація, говорив 4 серпня заступник міністра охорони здоров'я, головний санлікар України Ігор Кузін. У країні, за його даними на 20 серпня, підтвердили 520 випадків зараження штамом коронавірусу SARS-CoV-2 "Дельта".

У зв'язку з поширенням мутації восени в Україні прогнозують нову хвилю захворюваності на COVID-19, заявив 19 серпня міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко. Найбільше зростання кількості випадків COVID-19, за його прогнозами, буде в зимовий період.