Голубовська: Профілактика коронавірусу для мінімізації розвитку ризиків цілком допустима і виправдана

Голубовська: Одна із основних проблем – розвиток ковідних тромбозів
Фото: Iryna Mykychak / Facebook

В інтерв'ю головній редакторці видання "ГОРДОН" Олесі Бацман лікарка-інфекціоністка, членкиня оперативного штабу із запобігання поширенню коронавірусу в Україні Ольга Голубовська повідомила, що специфічної профілактики COVID-19 немає.

Під час інтерв'ю головній редакторці видання "ГОРДОН" Олесі Бацман лікарка-інфекціоністка, професорка, членкиня оперативного штабу із запобігання поширенню коронавірусу в Україні Ольга Голубовська відповіла на запитання, що ж потрібно робити, щоб не інфікуватися коронавірусом.

"Почну із того, що специфічної профілактики немає. Оскільки немає засобів специфічного лікування або профілактики, то і дієвого нічого не буде. Але мені подобаються американські рекомендації. Ми їх активно проповідуємо в Україні. Вони мені подобаються. Вони написані лікарями. (...) Ось американці написали, як на мене, чудовий протокол: "Немає доказів, але дешево, ефективно та безпечно". І низку рекомендацій взяли із цього протоколу", – сказала вона.

Лікарка-інфекціоністка зазначила, що "виник абсолютно новий збудник", проти якого невідомо як боротися "і не може бути чітких доказів ефективності того чи іншого методу лікування".

"Ми у багатьох пацієнтів, що приходять, бачимо дефіцит вітаміну D3. Вже доведено, що під час багатьох інфекційних хвороб його кількість знижується. І ми його стали призначати у багатьох схемах. Тобто препарати цинку – неспецифічна профілактика. Але це не означає, що всі мають зараз вживати цинк. Йдеться про те, що якщо людина контактувала із хворим, вона протягом деякого часу (7–10 днів) може здійснювати таку неспецифічну профілактику", – пояснила Голубовська.

За її словами, для профілактики, "але не як панацею", можна вживати вітамін С, який зміцнює судини.

"Весь світ [його] застосовує, виходячи із принципу безпеки. Можливо, деяким пацієнтам, у яких є реальний дефіцит цих речовин, це може принести якусь користь", – розповіла лікарка.

Вона також зазначила, що "одна із основних проблем – це розвиток різних ковідних тромбозів".

"Коронавірус вражає специфічні рецептори, і ці рецептори знаходяться, зокрема, в ендотелії судин. У нас надходять до кардіореанімації 42-річні... На незмінених судинах у них інфаркт. Міряємо температуру – 37,5, робимо КТ  у них пневмонія. Розумієте? Це системне захворювання. Кров загущується у багатьох хворих. Навіть із легким перебігом захворювання. Це теж дуже неприємне ускладнення. У нас люди начебто вже одужують, ми за місяць витягли з усього, з чого тільки можна витягнути,  і хворі гинуть від різних проблем, пов'язаних із тромбозами. Тому профілактика для мінімізації та розвитку ризиків цілком допустима і виправдана в цій ситуації. А докази ми отримаємо через декілька років", – вважає Голубовська.

Голубовська: Зараз найстрашніший період за всю мою професійну діяльність. Читайте повну версію інтерв'ю

Відео: Алеся Бацман / YouTube

Станом на 10 листопада в Україні зареєстрували 479 197 випадків коронавірусної інфекції, з них 10 179 – за останню добу. Померло 8756 пацієнтів із COVID-19, одужало 214 657 осіб.

Спалах коронавірусної інфекції стався наприкінці 2019 року в Китаї. 11 березня 2020 року Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила поширення коронавірусу пандемією.

9 листопада у світі виявили рекордну кількість інфікованих COVID-19 – майже 678 тис.