Громадянин Узбекистану, який захоплював відділення банку в Києві, вимагав перекласти текст підозри російською мовою

Карімов отримав посвідку на проживання в Україні 2013 року
Фото: ЕРА

Відмова перекласти з української на російську мову текст підозри громадянину, який захоплював відділення Universal Bank у Києві, стала причиною клопотання про відвід судді Печерського райсуду столиці.

Громадянин Узбекистану Сухроб Карімов, який 3 серпня захоплював відділення Universal Bank у Києві, 4 серпня в Печерському райсуді столиці вимагав перекласти з української мови російською текст висунутої проти нього підозри.

Про це журналістам розповів прокурор Олександр Жила, інформує УНІАН.

4 серпня Карімова повідомили про підозру. Після цього, за словами прокурора, адвокатка Карімова заявила відвід судді Галині Матійчук "на підставі того, що вона відмовилася задовольнити його клопотання про переклад тексту підозри російською мовою".

Жила розповів, що суддя пояснила, що Карімов ще 2013 року отримав посвідку на проживання в Україні на 10 років, а обов'язковою умовою для її отримання є розуміння української мови.

"Карімова забезпечено перекладачем, який володіє узбецькою мовою, оскільки він є громадянином Узбекистану. Він заявив, що вчора, коли Карімов ознайомлювався з текстом підозри, йому було роз'яснено її суть російською мовою, і він написав по-російськи, що підозру зрозумів, але з нею не погоджується", – пояснили у прокуратурі.

Жила зазначив, що через відвід судді суд переніс на 5 серпня обрання запобіжного заходу для Карімова.

3 серпня приблизно о 12.20 до відділення Universal Bank, розташованого в бізнес-центрі на вулиці Богдана Хмельницького, зайшов Карімов із двома сумками та повідомив, що в них вибухівка (цієї інформації не підтвердили). Персонал і відвідувачів евакуювали. Усередині приміщення, крім підозрюваного, перебувала співробітниця банку.

Приблизно о 14.50 Карімова затримали співробітники спецпідрозділу СБУ "Альфа". Ні заручниця, ні підозрюваний не постраждали. За фактом інциденту порушено кримінальне провадження за статтею "теракт".

Заступник глави МВС України Антон Геращенко заявив, що на батьківщині підозрюваний був на обліку з діагнозом "олігофренія".