"Хамство, агресія". Дробович розповів, що зміг в'їхати до Польщі тільки з другої спроби

Дробович перетинав кордон із двома колегами
Фото: Український інститут національної пам'яті / Facebook
Голова Українського інституту національної пам'яті (УІНП) Антон Дробович заявив, що не зміг 24 червня в'їхати до Польщі з першого разу, щоб потрапити на заходи за участю українців. Про це він повідомив 28 червня "Радіо Свобода".

"Надзвичайно важко проходили кордон. Хамство, агресія з боку польської митної служби, двічі в'їжджали до Польщі. Перший раз нас повернули обманними маневрами, а лише з другої спроби ми проїхали", – сказав він.

За словами глави УІНП, він і ще двоє співробітників інституту "мали офіційне запрошення, дозволи, прохання консульства".

У пункті пропуску між Шегині та Медика українці провели загалом шість із половиною годин.

"Це було дуже неприємно. Таке не очікуєш від європейської країни і відповідних служб. Це ж кордон ЄС, не лише Польщі", – підкреслив Дробович.

Українські дипломати в Польщі підтвердили "Радіо Свобода", що у представників УІНП були офіційні листи й підтвердження мотивації поїздки.

Радіо зазначає, що Дробович у польському місті Перемишль спілкувався з українцями, відвідав Український народний дім, а також побував на місцях поховань загиблих у ХХ столітті українців.

Контекст:

У Польщі та України складні відносини через неодноразове знищення в попередні роки в Польщі українських місць пам'яті та українських могил. Через це влітку 2017 року українська сторона відмовила польській у пошуку та ексгумації похованих в Україні поляків. 11 липня 2019 року президент Польщі Анджей Дуда закликав Україну скасувати мораторій на ексгумацію. 31 серпня 2020 року після зустрічі з Дудою президент України Володимир Зеленський сказав, що готовий дати дозвіл на ексгумацію поховань поляків на українській території.

27 вересня Україна дала формальну згоду на відновлення пошуково-ексгумаційних робіт.

20 січня 2020 року стало відомо, що невідомі зруйнували меморіальну табличку на місці поховання 62 воїнів Української повстанської армії та мирних українців на горі Монастир, зірвали вишиті рушники й викинули їх у сміттєву яму. МЗС Польщі назвало інцидент спробою підриву відносин між країнами.

Напередодні візиту Дуди в Україну меморіал відреставрували. Однак представники української діаспори висловили невдоволення тим, що на новій пам'ятній табличці немає імен і прізвищ полеглих.

11–13 жовтня Дуда відвідав Україну з офіційним візитом, у Києві провели переговори на найвищому рівні.

Зеленський підкреслював, що обидві країни зробили кроки назустріч одне одному у вирішенні спорів, що стосуються історичної пам'яті. У спільній заяві президенти підкреслили, що Україна і Польща усвідомлюють важливість увічнення пам'яті невинних жертв конфліктів і політичних репресій ХХ століття і засуджують вандалізм у пам'ятних місцях.