Іспит на знання української мови пройде 150 тис. чиновників

Демська: Ми розглядаємо можливість того, щоб усі іспитові завдання були відкритими
Фото: Національна комісія зі стандартів державної мови / Facebook
Українські чиновники 16 липня складатимуть іспит на знання державної мови. Про це в інтерв'ю ZN.UA, опублікованому 5 червня, розповіла голова Національної комісії зі стандартів державної мови Орися Демська.

Складати іспит буде приблизно 150 тис. чиновників. Він чекає на службовців усіх рангів, від міністрів до директорів шкіл. Чинних держслужбовців норма закону не торкнеться, але в разі зміни посади і бажання залишитися на держслужбі вони теж будуть складати іспит.

"Ми проводимо зараз апробацію завдань і системи. Понад 70% учасників склало пробний іспит успішно", – зазначила Демська.

Вона розповіла, що на сайті Нацкомісії буде розміщено тренажер із реальними завданнями іспиту.

"Ми зараз розглядаємо можливість, щоб усі іспитові завдання були відкриті. Хочемо, аби банк завдань містив не менше ніж 3 тис. завдань. Тоді все викладемо у вільний доступ, а комп’ютер потім рандомно обиратиме частину з них для іспитової сесії", – сказала Демська.

За її інформацією, під час іспиту вестимуть відеоспостереження.

Виконану тестову частину іспиту перевірить комп'ютер, а потім претендент починає частину "Письмо". Усну частину складатимуть з екзаменатором, запис розмови надсилатимуть на перевірку іншому екзаменатору, який не має жити в одному місті з претендентом. Живого спілкування між претендентом та екзаменатором не буде, тільки онлайн через кабінет екзаменатора.

На основі результатів іспиту комісія ухвалить рішення щодо кожного учасника. Щоб отримати сертифікат, потрібно набрати 70% +1 бал від загальної кількості балів. Сертифікат діятиме безстроково.

Екзаменаційні майданчики буде створено в усіх областях України, чиновникам не доведеться їхати до Києва, щоб здати іспит на володіння державною мовою.

Контекст:

16 липня набуде чинності норма про те, що кожен претендент на посаду в органах державної влади або місцевого самоврядування має скласти іспит на рівень знання української мови відповідно до нових стандартів, розроблених Національною комісією зі стандартів державної мови.

Це передбачено в законі України, який набув чинності  2019 року, про забезпечення функціонування української мови як державної. У законі зазначено, що українська – єдина державна мова в Україні. Цей статус передбачає обов'язковість використання української мови по всій країні в органах державної влади і місцевого самоврядування, а також у публічних сферах суспільного життя.

Дія закону не поширюється на сферу приватного спілкування і релігійних обрядів.