Понад 100 тис. осіб улітку має скласти іспит з української мови

2019 року в Україні набув чинності закон про забезпечення функціонування української мови як державної
Фото: depositphotos.com
Із 16 липня іспит з української мови складатимуть ті, хто планує претендувати на державні посади, пояснила голова Національної комісії зі стандартів державної мови Орися Демська.

Із 16 липня 100–150 тис. осіб повинні будуть підтвердити рівень знання української мови у зв'язку з набуттям чинності норми закону про те, що претендент на державну посаду має скласти відповідний іспит. Про це 24 лютого заявила "Інтерфакс-Україна" голова Національної комісії зі стандартів державної мови Орися Демська.

За її словами, центри складання іспитів розташують щонайменше в кожному обласному центрі. Сертифікат на знання державної мови буде діяти безстроково, зазначила вона.

Демська заявила, що складати іспит мають ті, хто збирається претендувати на державні посади в майбутньому. Ті, хто вже перебуває на держслужбі, складати його не будуть.

"Усі, хто сьогодні вже працюють – тобто не йдуть на конкурс і не претендують на яку-небудь посаду, а вже на ній перебувають, – вони не складатимуть іспит. Іспит складатимуть лише ті, хто хоче отримати сертифікат із перспективою, що колись обиратиметься на конкурс", – розповіла Демська.

16 липня набуде чинності норма про те, що кожен претендент на посаду в органах державної влади або місцевого самоврядування має скласти іспит на рівень знання української мови відповідно до нових стандартів, розроблених Національною комісією зі стандартів державної мови.

Це передбачено в законі України, який набув чинності 2019 року, про забезпечення функціонування української мови як державної. У законі зазначено, що українська – єдина державна мова в Україні. Цей статус передбачає обов'язковість використання української мови по всій країні в органах державної влади та місцевого самоврядування, а також у публічних сферах суспільного життя.

Дія закону не поширюється на сферу приватного спілкування і релігійних обрядів.