"Є потреба в дуже раціональному споживанні". Зеленський закликав інформувати населення про вимкнення електрики

Україна вже готується до нового опалювального сезону, зазначив Зеленський
Фото: president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський закликав владу забезпечити інформування суспільства про вимкнення електрики. Про це глава держави сказав 17 травня у вечірньому відеозверненні, яке опублікували у Facebook Офісу президента.

Зеленський повідомив, що взяв участь у нараді щодо захисту та відновлення енергетики України й загалом ситуації в енергосфері.

"Прем'єр-міністр [Денис] Шмигаль, міністр енергетики [Герман Галущенко], військові, представники енергокомпаній. Зараз після російських ударів наша енергетика втратила суттєву частину генерації. Потрібен час на відновлення. Потрібно багато зусиль для подальшої розбудови енергетики – нової енергетики, яка буде здатна працювати попри загрози російського терору", – наголосив президент.

Крім того, Україна вже готується до нового опалювального сезону, що передбачає, зокрема, планові ремонти і підготовку атомної генерації, додав Зеленський.

"Тому зараз знову є потреба в дуже раціональному, продуманому споживанні електрики. І на рівні уряду, і на рівні обласної та місцевої влади, від енергетичних компаній має бути забезпечене повне інформування суспільства про те, як відбуваються зараз відключення електрики, коли є пікове навантаження та чому потрібне свідоме ставлення кожного і кожної до споживання", – зазначив президент.

Контекст:

Російські окупанти практично щоночі атакують Україну ударними безпілотниками і регулярно завдають по території країни ракетних ударів. Цієї весни вони посилили атаки на енергосистему. Шмигаль на початку квітня заявляв, що 80% теплової генерації України зруйновано.

У ніч на 8 травня окупанти завдали вже п'ятого масованого ракетно-дронового удару по об'єктах енергетики, починаючи із 22 березня. За даними Міненерго, ворог атакував енергетику в Полтавській, Кіровоградській, Запорізькій, Львівській, Івано-Франківській, Вінницькій областях.

Незважаючи на атаки російських окупантів на енергетичні об'єкти України, блекауту в країні не буде, заявляли наприкінці квітня в Міненерго.

Увечері 14 травня через похолодання і зростання споживання електрики в усіх областях України із 21.00 до 0.00 ввели аварійні вимкнення світла. Вранці 15 травня через дефіцит електроенергії "Укренерго" знову застосувала екстрені вимкнення по всій країні. 16 травня в Україні діяли погодинні графіки.