Кабмін України відтермінував підвищення тарифів на електроенергію

В Україні продовжить діяти тариф 1,44 грн/кВт-год за споживання до 250 кВт-год на місяць
Фото: depositphotos.com
Кабінет Міністрів України вирішив продовжити дію фіксованої ціни на електричну енергію для побутових споживачів до 31 травня. Про це повідомив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль на засіданні уряду.

Цього місяця міністр енергетики України Герман Галущенко заявляв, що в Україні можуть змінитися тарифи на електроенергію. За його словами, такий крок міг бути "одним із рішень для відновлення енергосистеми" України після російських атак восени минулого року і взимку.

"Важлива ремонтна кампанія, щоб пройти наступний осінньо-зимовий період", – заявляв очільник Міненерго.

Зі свого боку, у Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), заявляли, що перегляд тарифів на електрику для побутових споживачів дасть енергокомпаніям можливість і далі виробляти електроенергію.

"Головний чинник, заради чого відбуваються ці процеси, – це наявність грошей для того, щоб електроенергію можна було виробляти. Її не виготовляють із повітря. Це паливо, це заробітна плата людей", – зазначала членкиня НКРЕКП Ольга Бабій.

Але, як пояснив у Telegram представник уряду у Верховній Раді Тарас Мельничук, Кабмін відтермінував підвищення тарифів на електроенергію "з метою соціального захисту населення".

"Продовжено... дію фіксованої ціни на електричну енергію для побутових споживачів до 31 травня 2023 року", написав Мельничук.

В Україні і далі діятиме тариф на рівні 1,44 грн/кВт-год для домогосподарств, які споживають до 250 кВт-год на місяць, і 1,68 грн/кВт-год, якщо місячний обсяг споживання становить понад 250 кВт-год.


Контекст:

Від початку осені минулого року РФ здійснила 15 масованих ракетних атак на інфраструктуру України, ще 17 атак вчинили із застосуванням дронів-камікадзе. Через обстріли у країні почали вводити тимчасові вимкнення світла, які в окремих випадках тривали кілька діб.

12 лютого 2023 року "Укренерго" вперше за час осінньо-зимових атак Росії на українську енергетичну систему повідомила про відсутність дефіциту потужності.

8 лютого Галущенко зазначив, що ситуація в енергосистемі країни стабілізувалася і є резервні потужності.

За даними "Укренерго", за пів року окупанти випустили по енергетичних об'єктах України понад 1200 ракет і дронів, приблизно 250 з них влучили в ціль.