Кабмін України поширив "єЧергу" на водіїв легкових автомобілів

Кабмін продовжив масштабування проєкту "єЧерга" для зручного перетину кордонів, зазначив на засіданні Шмигаль
Фото: kmu.gov.ua

Кабмін України на засіданні 27 лютого ухвалив постанову, яка поширює електронну чергу на водіїв легкових автомобілів. Про це повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль, його цитує пресцентр уряду.

"Невід'ємним елементом підвищення якості державного управління є реформа цифровізації. Ми продовжуємо масштабувати наш успішний проєкт "єЧерга" для зручного перетину кордонів", – сказав Шмигаль (відеозапис опубліковано на його сторінці у Facebook).

Як зазначили у Мінінфраструктури у Facebook, Кабмін на засіданні 27 лютого схвалив можливість інформаційного обміну між системою "єЧерга" та порталом "Дія".

Зазначено, що бронювання місця у черзі для перетину кордону буде можливим як через застосунок "єЧерга", так і через застосунок "Дія".

"Більше року "єЧерга" працює для вантажівок, нещодавно ми масштабували її для автобусів, паралельно розпочинаємо підготовку до розробки абсолютно відмінного функціоналу для легкових автомобілів. Головний виклик у тому, що для різних типів транспорту "єЧерга" має різну логіку послуги. Фактично, це розробка з нуля відмінного алгоритму. Разом із тим, до кінця року плануємо запустити тестування цієї можливості для легкових автомобілів", – наголосив віцепрем'єр-міністр із відновлення – міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков.

Контекст:

Уряд затвердив старт експериментального проєкту "Електронна черга перетину кордону" 9 грудня 2021 року. Ідея роботи черги – попереднє бронювання часу, коли можна перетнути кордон.

У ДПСУ зазначали, що "єЧерга" – це безплатний сервіс, у якому перевізники можуть стати в чергу та відстежувати її просування онлайн. Система автоматично надсилає повідомлення на телефон водія із приблизним часом перетину кордону. Зареєструватися в сервісі можна в застосунку або на сайті echerha.gov.ua.

На початку травня 2023 року Кабмін ухвалив рішення про запуск сервісу "єЧерга" ще у 15 пунктах пропуску на кордоні України з Молдовою та країнами ЄС (окрім пункту пропуску "Ягодин – Дорогуськ", який працює за цією системою із грудня минулого року).

Із 12 лютого 2024 року електронна черга для автобусів запрацювала на всіх 29 пунктах пропуску України з ЄС та Молдовою.

За даними Мінінфраструктури станом на 27 лютого, за час дії послуги "єЧерга" український кордон за онлайн-записом перетнуло 802 тис. транспортних засобів. Ідеться про 756 тис. вантажівок і 46 тис. автобусів, підкреслили у відомстві.