Командувач Нацгвардії України подав у відставку після розстрілу військовослужбовців на "Південмаші"

Балан очолив Національну гвардію України у червні 2019 року
Фото: Національна гвардія України / Facebook

Командувач Національної гвардії України Микола Балан 27 січня подав у відставку через розстріл військовослужбовців на Південному машинобудівному заводі. Про це Балан заявив на пресконференції у Дніпрі, повідомило "РБК-Україна".

Він сказав, що за будь-які дії підлеглих несе відповідальність командир, тому написав рапорт очільнику МВС Денису Монастирському та клопотання президенту України про відставку і звільнення з посади командувача Нацгвардії.

Балан заявив, що усунув від виконання обов'язків командування полку, в якому служили нацгвардійці, залучені до охорони "Південмашу", щоб воно не могло впливати на розслідування.

Після інциденту на "Південмаші" президент Володимир Зеленський повідомив, що очікує на "обов'язкові кадрові висновки".

Контекст:

Балан народився 12 грудня 1968 року в Івано-Франківській області. Він очолив Національну гвардію України 13 червня 2019 року.

У МВС повідомили 27 січня 2022 року, що на "Південмаші" у Дніпрі військовослужбовець Національної гвардії України (НГУ), солдат строкової служби Артемій Рябчук під час видавання зброї з невстановлених причин з автомата Калашникова розстріляв варту військовослужбовців Нацгвардії, після чого втік зі зброєю. Унаслідок цього п'ятеро людей загинули, ще п'ятеро дістали поранення.

У Державному бюро розслідувань (ДБР) зазначилищо серед загиблих – цивільна особа, жінка. Радник глави МВС Антон Геращенко повідомив, що троє поранених на "Південмаші" у тяжкому стані, життя двох поза небезпекою.

Рябчука затримали 27 січня, повідомив міністр внутрішніх справ Денис Монастирський. Він сам вийшов на зв'язок після втечі, розповіли у ДБР.

Монастирський зазначив, що за його наказом "буде створено комісію з вивчення обставин, які могли призвести до таких дій 21-річного військовослужбовця". "Також будуть вивчати обставини проходження Артемієм Рябчуком військово-медичної комісії, його психічний стан на момент видачі допуску до зброї. Після вивчення умов та обставин, що призвели до трагедії, будуть зроблені висновки. У тому числі кадрові", – заявив Монастирський.

ДБР відкрило кримінальне провадження щодо службової недбалості керівництва Нацгвардії (ч. 3 ст. 425 Кримінального кодексу України). Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі строком до семи років.