Комаровський: Ми вкладаємо купу грошей у непотрібні процедури, у непотрібні ліки, у дебільні методи лікування

Комаровський: Жодних інститутів національної пам'яті, жодних олімпіад, жодних президентських університетів, жодних наглядових рад "Укрзалізниці"
Фото: Ростислав Гордон / Gordonua.com
Лікар-педіатр і телеведучий Євген Комаровський заявив, що українці віддають медпрацівникам свої гроші замість того, щоб забезпечити медиків нормальною зарплатнею. Про це він сказав 9 січня в ефірі телеканала "Україна 24".

"Ми з вами годуємо медсестер і лікарів. Ми з вами віддаємо свої гроші лікарю замість того, щоб дати лікарю нормальну зарплату. Замість того щоб він відповідав за кожне своє слово, ми підгодовуємо, вкладаємо купу грошей у непотрібні процедури, у непотрібні ліки, у дебільні методи лікування", – обурився Комаровський.

Він заявив, що ринок медичного страхування може розв’язати проблеми в українській системі охорони здоров'я.

реба відкрити ринок медичного страхування, прописати законодавство, і нехай працюють. Ринок усі проблеми вирішить сам. Якби у нас був страховий ринок, ми б взагалі не обговорювали тему вакцинації. Просто страхові компанії сказали б: ви хочете не щеплюватися – не щеплюйтеся, але для вас страховка буде на 50% дорожчою. І все! Усе ж елементарно", – наголосив експерт.

За його словами, "злиденні 3% жебрацького ВВП на медицину – це медицина деградації".

"Моє переконання, що в цій ситуації має бути повна переоцінка всіх витрат держави, тому що помирають люди і виїжджають люди. Тому жодних інститутів національної пам'яті, жодних олімпіад, жодних президентських університетів, жодних наглядових рад "Укрзалізниці", – наголосив Комаровський.

Він додав, що "решта може зачекати".

"Не вкладаючи грошей у людей, ми їх просто втрачаємо. Коли жінці 60 років у Франції, у неї попереду ще 25 років життя та подорожей в обіймах зі своїм дідусем. А у нашої жінки все, уже життя скінчилося. У кожного з нас забирають щонайменше 10 років життя", – сказав педіатр.

Контекст:

15 вересня 2021 року Кабінет Міністрів затвердив і зареєстрував у Раді проєкт держбюджету України на 2022 рік.

Верховна Рада 2 грудня ухвалила у другому читанні та в цілому законопроєкт №6000 про державний бюджет на 2022 рік. Дохідна частина бюджету становитиме 1,324 трлн грн, видаткова 1,499 трлн грн. Граничний дефіцит бюджету встановлено на рівні 3,5% від ВВП.

У МОЗ 3 грудня заявили, що Рада підтримала рекордне фінансування медичної галузі 2022 року. У держбюджет на охорону здоров'я закладено 232,8 млрд грн – на 38 млрд грн більше, ніж на 2021 рік.