Кожні троє з чотирьох українців не зможуть оплачувати рахунки після підвищення комунальних тарифів у січні – опитування

91% українців не готовий поставитися з розумінням до підвищення комунальних тарифів у січні
Фото: depositphotos.com
Згідно з даними дослідження, проведеного компанією Research & Branding Group, найменше готові оплачувати нові рахунки за комунальні послуги українці старшої вікової категорії 60+.

Три чверті українців заявили, що не зможуть оплачувати комунальні рахунки після січневого підвищення тарифів. Про це свідчать результати опитування, проведеного із 20 січня до 1 лютого 2021 року компанією Research & Branding Group.

У респондентів запитали, чи зможуть вони оплачувати рахунки після підвищення тарифів на газ і його розподіл, опалення, воду та електроенергію із січня 2021 року.

75% опитаних відповіли, що "загалом ні", 17% українців вважають, що зможуть оплачувати рахунки після підвищення тарифів, і 8% не визначилися.

Найменше готові оплачувати нові рахунки українці старшої вікової категорії 60+ (11%), жителі сіл (13%) і південних областей (12%).

Водночас 91% українців заявив, що не готові поставитися з розумінням до підвищення тарифів у січні.

Усього в опитуванні взяло участь 1802 респонденти віком від 18 років. Вибірка репрезентує населення України за статтю, віком, типом населеного пункту та регіоном проживання (за винятком непідконтрольних територій Донецької та Луганської областей, АР Крим та міста Севастополь). Метод опитування – особисте формалізоване інтерв'ю (face-to-face). Максимальна похибка вибірки не перевищує ±2,2%.

Інфографіка: rb.com.ua

Уряд України на позачерговому засіданні 18 січня встановив граничну ціну на газ для населення на рівні 6,99 грн за 1 м&³3;. Ціна діятиме до кінця карантину, введеного у зв'язку з поширенням коронавірусної інфекції COVID-19, або до кінця опалювального сезону.

Рішенню Кабміну передувало різке підвищення із січня 2021 року вартості природного газу. Зросли й тарифи на тепло (середньозважений тариф для 23 генерувальних компаній встановлено на рівні 1121,71 грн/Гкал). Зросли майже удвічі також тарифи на розподіл газу. Із 1 січня Кабмін скасував пільговий тариф 90 коп./КВт-год на перші 100 кіловат електроенергії для населення.

Збільшення тарифів призвело до протестів під загальною назвою "Стоп тарифний геноцид". Люди виходили на вулиці в багатьох регіонах, зокрема у Прикарпатті, Полтавській, Харківській, Львівській, Одеській, Чернівецькій, Донецькій, Закарпатській, Херсонській, Чернігівській, Житомирській областях. У деяких населених пунктах протестувальники перекривали дороги й пікетували облдержадміністрації. Протести не припинилися після обіцянки Кабміну встановити держрегулювання цін на газ. 18 січня в Чернівецькій області місцеві жителі перекрили дорогу через кілька сіл, а в Полтаві – автодорогу Київ – Харків.

30 січня Нацкомісія України, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики і комунальних послуг, обмежила тарифи 13 компаній на розподіл газу до 1,79 грн за 1 м&³3; на місяць без ПДВ. У лютому газзбути знизили ціну на газ для населення за січень, 31 газопостачальна компанія встановила її на рівні граничної – 6,99 грн за 1 м&³3;.