Лавина зростання випадків COVID-19 в Україні призупинилася, але смертність нас ще доганятиме – Ляшко

Смертність в Україні "ще доганятиме" за кількістю випадків, зазначив Ляшко
Фото: EPA
В Україні вперше за останні 10 тижнів не зросла кількість госпіталізацій пацієнтів із COVID-19, як порівняти дані минулого тижня з даними попереднього. Про це 8 листопада в ефірі програми "Свобода слова" на телеканалі ICTV повідомив глава МОЗ Віктор Ляшко.

"Тобто за попередній тиждень кількість госпіталізованих менша на кілька сотень випадків, ніж була [за тиждень до цього]. Це свідчить про те, що ця снігова лавина зростання кількості випадків, які були у попередні 10 тижнів, призупинилася, – сказав Ляшко. – Це дає позитивний сигнал про те, що ми можемо вийти на стабілізацію великих цифр".

За словами глави МОЗ, смертність в Україні "ще наздоганятиме за кількістю випадків".

"Це загальносвітова тенденція, коли відбувається стабілізація по випадках, але по смертності ще реєструватимуть високі цифри... Це відбувається тому, що в статистику смертності потрапляють не тільки летальні випадки внаслідок COVID-19. Ми реєструємо всі випадки інфаркту, інсульти в інфікованих COVID-19. Причину смертності встановлюють пізніше", – пояснив Ляшко.

Він зазначив, що "хвиля, яка доганяє пік захворюваності та госпіталізацій, – це два-три тижні".

Ляшко говорив 6 листопада, що Україна вийшла на пік хвилі СОVID-19.

Контекст:

Спалах коронавірусної інфекції виник наприкінці 2019 року в Китаї. 11 березня 2020 року Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила поширення коронавірусу пандемією.

Станом на 8 листопада в Україні підтверджено понад 3 млн випадків COVID-19, померло більше ніж 72 тис. осіб.

Україна 6-го та 7 листопада була на другому місці у світі за кількістю смертей від коронавірусу протягом доби. 5 листопада у країні було встановлено новий рекорд добової смертності від COVID-19 – 793 особи.

В Україні поступово погіршується епідемічна ситуація, говорив 4 серпня заступник міністра охорони здоров'я – головний санлікар України Ігор Кузін. Улітку в країні фіксували менше ніж 2 тис. випадків щодня, у вересні показник зріс у  рази. Четверта хвиля COVID-19 в Україні почалася раніше, ніж прогнозували, заявляв 11 жовтня Ляшко.

Міністр повідомляв, що у вересні 95,7% випадків коронавірусу в Україні було зареєстровано серед невакцинованих. За словами Ляшка, майже 98% госпіталізованих із COVID-19 громадян не були щепленими.