Лісовий відповів на скарги, що зарплата вчителів така сама, "як у касира без освіти". Коли її підвищать?

Лісовий каже, що хотів би, щоб учителі отримували більші заробітні плати, а зарплатню педагогів у дошкільній освіті взагалі називає неприйнятною
Фото: Оксен Лісовий / Facebook

Середня заробітна плата українських учителів становить 12 тис. грн, а передбачена законом про освіту норма, що оклад педагога має бути не нижчим за три мінімальні зарплати, буде можливою тоді, коли в бюджеті з'являться додаткові 50–60 млрд грн. Про це в інтерв'ю "ВВС News Україна", яке оприлюднили 31 серпня, розповів міністр освіти України Оксен Лісовий.

Відповідаючи на запитання про скарги вчителів, що їхня заробітна плата така сама, "як у касира без освіти", і про брак педагогів, міністр розповів, що в Україні – дефіцит учителів.

"Маємо найгостріший дефіцит учителів інформатики, учителів математики, учителів англійської мови. Середня зарплата вчителя – це 12 тис. грн. Залежно від навантаження, яке має вчитель, вона може бути більшою або меншою. Але це точно не та зарплата, яку я як міністр, і я як громадянин, і я як батько, хотів би, щоб отримував учитель", – додав він.

Ч 2. ст. 61 закону про освіту передбачає, що лише посадовий оклад педагогічного працівника найнижчої кваліфікаційної категорії встановлюють на рівні трьох мінімальних зарплат. Із 1 квітня мінімальна зарплата в Україні становить 8 тис. грн, тобто оклад має бути 24 тис. грн. Журналістка запитала, коли українським педагогам очікувати підняття до такого рівня.

"Це буде тоді, коли бюджет отримає для початку хоча б вільних 50–60 млрд додаткових коштів. Я не буду на камеру озвучувати видатки на оборону, але цих місячних видатків вистачить для того, щоб підняти заробітну плату всім учителям на рік", – відповів міністр.

Окрім того, він розповів про заробітні плати педагогів у системі дошкільного виховання: "На сьогодні педагоги-дошкільники соціально маргіналізовані: у них узагалі там 6 тис. грн заробітна плата. Їм доплачують до мінімуму, розумієте? І це неприйнятно".

Контекст:

Згідно з перехідними положеннями закону про освіту, уряд мав до 2023 року забезпечити поетапну реалізацію положення ч. 2 ст. 61 цього закону, передбачивши водночас щорічне збільшення посадового окладу педагогічного працівника найнижчої кваліфікаційної категорії до чотирьох прожиткових мінімумів для працездатних осіб.

У липні 2019 року уряд України ухвалив постанову, яка передбачає таке зростання зарплат, але її виконання відтоді кілька разів відтерміновували, останнього разу її дію зупинили до 31 грудня 2024 року.