Ляшко пояснив, чому збільшили строк дії COVID-сертифікатів в Україні

Український COVID-сертифікат робили за технічним завданням, яке видала Єврокомісія, зазначив Ляшко
Фото: Віктор Ляшко / Facebook
Строк дії COVID-сертифікатів в Україні продовжили, враховуючи нові наукові дані про післявакцинальний імунітет проти коронавірусу у людей. Про це 15 вересня в ефірі "24 каналу" розповів міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко. Відеозапис ефіру опублікували у YouTube телеканала.

За словами Ляшка, український COVID-сертифікат про вакцинацію робили за технічним завданням, яке видала Єврокомісія для країн – членів ЄС. Тому була вимога видавати документ на шість місяців.

Після того, як стало відомо, що післявакцинальний імунітет тримається протягом року, в Україні продовжили дію сертифікатів.

"У подальшому всі відслідковували наукові дослідження щодо тривалості імунітету після проведення вакцинації. Сьогодні всі науковці кажуть, що післявакцинальний імунітет буде триматися десь упродовж року. Чи буде більше? Не факт і незрозуміло поки що. Продукт новий, тільки розпочав застосовуватися. Будемо дивитися, скільки буде проведено досліджень і скільки буде наукової бази для приймання рішень", – зазначив Віктор Ляшко.

Контекст:

29 червня Кабмін затвердив порядок формування та використання COVID-сертифіката в Україні. Окрім міжнародних і внутрішніх COVID-сертифікатів, в Україні використовуватимуть іноземні сертифікати, видані уповноваженими установами держав, із якими Україна уклала міжнародний договір про взаємне визнання.

14 липня Кабінет Міністрів визначив строк дії COVID-сертифікатів і ПЛР-тестів. Український сертифікат вакцинації діятиме протягом 180 діб.

У вересні в Україні ввели "зелений" внутрішній сертифікат про повну вакцинацію проти COVID-19 і "жовтий" сертифікат про отримання першої дози препарату проти коронавірусу. Як повідомляли у Міністерстві охорони здоров'я, строк дії "жовтого" сертифіката становить 120 днів з моменту щеплення, "зеленого" – 365 днів.

Спалах коронавірусної інфекції виник наприкінці 2019 року у Китаї. 11 березня 2020 року Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила поширення коронавірусу пандемією.

Із початку епідемії в Україні підтвердили 2,32 млн випадків COVID-19, померло 54,55 тис. осіб, видужало 2,22 млн пацієнтів.

У країні зареєстровано вакцини проти коронавірусу Oxford/AstraZeneca (Covishield, AstraZeneca-SKBio і AstraZeneca), Pfizer/BioNTech (Comirnaty), Sinovac Biotech (CoronaVac) і Johnson & Johnson (Janssen). Також щеплення роблять вакциною від Moderna (Spikevax).

Вакцинація в Україні стартувала 24 лютого. З 21 липня почався п'ятий етап вакцинації: зробити щеплення можуть усі охочі віком від 18 років.

Від початку вакцинальної кампанії одну дозу препарату проти коронавірусу отримало приблизно 6,03 млн осіб, 4,96 млн повністю імунізовані і зробили два щеплення.