Ляшко заявив про високу ймовірність того, що українцям вводитимуть бустерні дози вакцин проти коронавірусу

Ляшко зазначив, що Україна дотримується рекомендацій ВООЗ
Фото: Міністерство охорони здоров'я України / Facebook
Є ймовірність, що в Україні розпочнуть бустерну (додаткову) вакцинацію проти коронавірусної інфекції. Про це міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко повідомив "Радіо Свобода" в інтерв'ю, частину якого опублікували 15 жовтня.

"Більше всього, що буде. Але невідомо, бустерне чи повторно подвійне вакцинування. Це питання для розгляду. Але ми поки не у тому рівні охоплення щепленнями дорослого населення, щоб говорити вже про запровадження бустерної або повторної вакцинації", – сказав він.

За словами міністра, Україна "чітко дотримується" рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ).

"ВООЗ [...] каже, що треба спочатку забезпечити доступ принаймні до однієї дози або до повного курсу щеплень якомога більшій кількості дорослого населення", – пояснив Ляшко.

Контекст:

Дослідження Національного інституту здоров'я США, підсумки яких опублікували 10 жовтня, засвідчили, що додаткове щеплення COVID-вакциною іншого виробника є ефективним і безпечним. У дослідженні взяло участь 458 осіб, їх вакцинували препаратами від Pfizer, Moderna і Johnson & Johnson.

11 жовтня консультативна група Всесвітньої організації охорони здоров'я рекомендувала вводити третю дозу вакцини проти коронавірусу людям з ослабленою імунною системою.

В Україні зареєстровано вакцини проти коронавірусу від Oxford/AstraZeneca (Covishield, AstraZeneca-SKBio і AstraZeneca), Pfizer/BioNTech  (Comirnaty), Sinovac Biotech (CoronaVac) і Johnson & Johnson (Janssen). Також щеплення роблять вакциною від Moderna (Spikevax).

Вакцинація у країні стартувала 24 лютого. Із 21 липня розпочали п'ятий етап вакцинації: зробити щеплення можуть усі охочі віком від 18 років.

Станом на 15 жовтня в Україні зробили понад 14 млн щеплень проти COVID-19, завершили імунізацію (отримали обидві дози) 6,4 млн українців.

Ляшко говорив, що у вересні 95,7% випадків коронавірусу в Україні було зареєстровано серед невакцинованих. Також за минулий місяць 97,1% госпіталізованих із діагнозом COVID-19 в Україні були нещепленими.