Лубінець звернувся до Нацполіції та СБУ після заяви Фаріон про російськомовних військових

Омбудсмен просить перевірити висловлювання щодо мов нацменшин
Фото: Омбудсман Лубінець Дмитро / Telegram

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець звернувся до поліції та Служби безпеки України через поширення відео з негативними висловлюваннями та звинуваченнями стосовно військовослужбовців Збройних сил України, які спілкуються мовами нацменшин. Про це він 7 листопада повідомив у Telegram.

"Особисто звернувся до відповідних органів державної влади – Національної поліції України, СБУ, Нацради з питань телебачення і радіомовлення щодо перевірки зазначеної інформації та вжиття відповідних заходів реагування", – написав омбудсмен.

Він зазначив, що порушення рівноправності громадян залежно від їхньої расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками – карають відповідно до ст. 161 Кримінального кодексу України. Також він нагадав, що у Збройних силах України служать та захищають Україну чоловіки й жінки з різних груп суспільства, різних національних спільнот, різного віросповідання та переконань, різного місця проживання тощо.

"Нагадую, що небажана для особи та/або групи осіб поведінка, метою або наслідком якої є приниження їхньої людської гідності за певними ознаками або створення стосовно такої особи чи групи осіб напруженої, ворожої, образливої або зневажливої атмосфери – це утиск, форма дискримінації, що заборонена чинним законодавством України", – заявив Лубінець.

Контекст:

Заява омбудсмена з'явилася після скандалу із висловленням колишньої народної депутатки від партії "Свобода" Ірини Фаріон, яка в ефірі програми "5 каналу" "Рандеву з Яніною Соколовою" назвала "збродом" російськомовних бійців сил оборони. Лубінець у своєму пості не називає її прізвища.