"Мають усі в ліжку". Пастор Сергеєв, який різко висловився про жінок у ЗСУ, заявив про паузу в капеланстві

Сергеєв попросив вибачення і заявив, що тимчасово припиняє своє капеланство
Скріншот: marksergeev / Instagram

Капелан-волонтер і пастор Марк Сергеєв заявив, нібито жінки у Збройних силах України проходять "через ліжко" товаришів по службі. Про це він розповів у подкасті, опублікованому на YouTube-каналі Metanoia. Хоч саме відео з каналу видалили, уривок із таким висловлюванням капелана 4 серпня поширив Telegram-канал "Телеграф Новини України".

"Це така діч відбувається, от уяви просто дівчину, 24 роки, модельної зовнішності, вона медик і вона в роті піхоти пацанів ССО [Сил спеціальних операцій]. Вони заряджені качки. Ну, типу, вони її мають усі в постілі по черзі. Це просто треш, що відбувається, отак вони живуть. А потім раз – завагітніла, і "тайм-аут" дали", – заявив Сергеєв.

Як пише hromadske, Сергеєв нібито розкрив подробиці досвіду сексуального насильства над колишньою полоненою, із якою розмовляв. За його словами, він не знає, як вона житиме з майбутнім чоловіком і які в них будуть сексуальні стосунки.

На такі висловлювання відреагувала парамедикиня Аліна Михайлова. На її думку, цивільний не має права критикувати жінок у війську, поінформувала ТСН. Також висловилася і звільнена з російського полону захисниця "Азовсталі" Катерина Поліщук (Пташка). Вона назвала Сергеєва "цивільним лайном" і "запросила" поповнити лави ЗСУ.

Після хвилі обурень у соцмережах капелан-волонтер виклав в Instagram відео з вибаченням перед колегами.

"Я зробив помилку і не мав говорити про такі деталі. Я зроблю паузу як капелан – це 100-відсотково. Але я залишаюся тут в [Україні]. І якщо десь [перебуваю] за кордоном, то це тільки задля України", – заявив Сергеєв.

Контекст:

Станом на 8 червня у ЗСУ служило 48 тис. жінок, іще 19 тис. там працювали, повідомила заступниця міністра оборони Наталія Калмикова. За її словами, жінки часто обирають не ті професії, "які вважають жіночими за замовчуванням", і в ЗСУ досі є проблеми із просуванням жінок по службі.