До ЗСУ приєдналися перші сім жінок, які відбували покарання у в'язниці – Мін'юст

Рада у травні ухвалила закон, який дає змогу мобілізовувати засуджених за їхнім бажанням
Фото: depositphotos.com

Сім жінок, які відбували покарання у в'язниці, виявили бажання проходити військову службу за контрактом в обмін на умовно-дострокове звільнення й уклали контракт зі Збройними силами України. Про це 23 липня повідомила пресслужба Мін'юсту.

"Ухвалений Верховною Радою закон про мобілізацію засуджених осіб передбачає можливість потрапити до війська не тільки чоловікам, але й жінкам. Однак раніше засуджені жінки не виявляли бажання мобілізуватися до війська. Наразі маємо рішення щодо перших семи засуджених, які вирішили укласти контракт із ЗСУ", – підкреслила заступниця міністра юстиції Олена Висоцька.

Повідомляють, що кандидатки успішно пройшли військово-лікарську комісію й отримали згоду командирів військових частин на проходження служби в конкретних підрозділах сил оборони.

Загалом, за даними Мін'юсту, з дня набуття чинності відповідного закону України 6101 засуджений виявив бажання долучитися до лав ЗСУ. 3823 засуджені вже виїхали з установ відбування покарань на навчання.

Контекст:

8 травня Верховна Рада України ухвалила в цілому законопроєкт №11079-1 про мобілізацію засуджених, а 17 травня президент України Володимир Зеленський підписав цей закон. Згідно з документом, суд зможе умовно-достроково звільнити людей, які відбувають покарання у вигляді обмеження або позбавлення волі, для військової служби за контрактом.

Не мобілізовуватимуть засуджених за умисне вбивство двох і більше осіб, за сексуальні злочини, тяжкі корупційні правопорушення та злочини проти основ національної безпеки України: шпигунство, тероризм, держзраду, сепаратизм, колабораціонізм.

Раніше в Раді інформували, що мобілізаційний ресурс серед ув'язнених в Україні становить понад 15 тис. осіб.