Майже кожен другий українець припускає, що може стати ветераном – опитування

Про ймовірність стати ветеранами найчастіше кажуть жителі західних регіонів
Фото: depositphotos.com

41% опитаних українців припускають, що можуть стати ветераном у майбутньому, 53% – протилежної думки. Про це свідчать дані опитування, проведеного Соціологічною групою "Рейтинг" спільно з Українським ветеранським фондом, результати опубліковано 13 березня.

Про ймовірність стати ветеранами найчастіше кажуть жителі західних регіонів, наймолодші респонденти, чоловіки й ті, хто має родичів і близьких, які воювали із 2014 року і воюють зараз.

Інфографіка: veteranfund.com.ua

Також, згідно з результатами опитування, у суспільстві надалі фіксують найвищі показники довіри до військових: 96% довіряють ветеранам АТО, які зараз знову воюють, по 94% довіряють військовим ЗСУ та ветеранам повномасштабної війни, 84% – ветеранам АТО (ООС) 2014–2021 років, які зараз не воюють. Незалежно від регіону та віку, абсолютна більшість довіряє цим категоріям населення.

Інфографіка: veteranfund.com.ua

Серед ризикових явищ, із якими можуть зіткнутися ветерани російсько-української війни після повернення зі служби, на перших місцях – психоемоційна нестабільність, проблеми з фізичним здоров'ям, труднощі з одержанням медичної допомоги, відсутність інклюзивного простору та адаптованого робочого місця для осіб з інвалідністю, а також проблеми з оформленням соціальних пільг. 

Також опитані вважають досить імовірними проблеми конфліктів у сім'ї, відсутність роботи, нерозуміння суспільства, невідповідність військового досвіду для цивільного життя та зловживання алкоголем чи наркотиками. Приблизно половина опитаних згадали про ризик самогубств серед ветеранів. Про ризики порушення законів та участь у злочинності сказала приблизно третина опитаних. 

Водночас порівняно з опитуванням у вересні 2023 року зросла кількість тих, хто вбачає ризики всіх вищевказаних проблем. Найгостріше наявність згаданих проблем відчувають близькі ветеранів, які воювали із 2014 року та воюють зараз.

Інфографіка: veteranfund.com.ua

І далі зменшується кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни: у серпні 2022 року таких було 69%, у січні 2023-го – 53%, у вересні 2023-го – 33%, у березні 2024-го – 25%.

Сьогодні тих, хто вважає інакше, – понад 60%. Найчастіше негативної думки щодо виконання зобов'язань держави перед ветеранами дотримуються жителі західних регіонів, а також ті, хто має близьких, які воювали із 2014 року і воюють зараз. 

76% опитаних вважають, що суспільство сьогодні поважає ветеранів. Водночас порівняно з опитуванням у вересні 2023 року їхня кількість майже не змінилася (у вересні таких було 79%). Протилежну думку сьогодні має 18%. Більше таких серед жителів західних регіонів та молоді.

Інфографіка: veteranfund.com.ua

Дещо зросла кількість тих, хто вказав, що добре чи радше поінформовані про проблеми ветеранів (56%). 42% зазначили, що не поінформовані. Найбільше останніх серед жителів зі східних областей, осіб старшого віку, жінок.

Інфографіка: veteranfund.com.ua

Опитування проведено 2–5 березня 2024 року. Вибірка репрезентативна за віком, статтю і типом поселення. Вибіркова сукупність: 1 тис. респондентів. Метод опитування: CATI. Помилка репрезентативності дослідження з довірчою ймовірністю 0,95: не більше ніж 3,1%.