Мама вбитого в супермаркеті Харкова хлопця: Чому слідчі заявили, що сину стріляли по ногах, хоча ушкоджень ніг не було, а в довідці про смерть указано кульове поранення тулуба?

Світлана Комар: Я хочу точно знати, що сталося на касі й особливо у службовому приміщенні супермаркету. І в мене є всі підстави вважати, що поліція не зацікавлена в об'єктивному розслідуванні
Фото: з особистого архіву Світлани Комар

В інтерв'ю "ГОРДОН" Світлана Комар – мама 24-річного Микити, якого застрелив у харківському супермаркеті співробітник поліції охорони, – розповіла, як понад добу намагалася знайти тіло свого єдиного сина в моргах і лікарнях, як слідство із перших годин стверджувало про "наркозалежність" і "неадекватність" Микити, а також акцентувала: якщо її син дійсно "напав із ножем" на поліцейського охорони, чому на фрагменті відео з камер спостереження, яке з'явилося в інтернеті, йому стріляють у спину?

Увечері 5 грудня 2018 року в харківському супермаркеті "Рост" застрелили одного з відвідувачів – 24-річного Микиту Комара. У нього стріляв 25-річний співробітник поліції охорони (структурний підрозділ Нацполіції України), який чергував у цей час у магазині. Коментуючи деталі інциденту, начальник Управління поліції охорони Харківської області Олег Гронь заявив, що на касі стався конфлікт: нібито покупець відмовився оплачувати товар, і співробітник поліції охорони провів його в службове приміщення супермаркету "для з'ясування обставин" до приїзду наряду поліції.

"Там громадянин накинувся на нашого співробітника, завдав кілька ножових ударів у ділянки голови, шиї і тулуба. Наш співробітник був у бронежилеті, це врятувало його трохи. Після цього, оскільки була загроза життю і здоров'ю нашого співробітника, він, відповідно до ст. 46 закону України "Про Національну поліцію", застосував табельну вогнепальну зброю", – заявив Гронь.

28 грудня на підсумковій прес-конференції начальник Головного управління Національної поліції в Харківській області Олег Бех повідомив, що стосовно співробітника поліції охорони, який стріляв у відвідувача, завершено службову перевірку, протизаконних дій не виявлено. Крім того, Бех заявив, що вбитий був "наркозалежним зі стажем" і "неадекватно поводився".

На цей момент щодо інциденту в харківському супермаркеті триває два паралельні розслідування. Перше веде поліція за ст. 348 Кримінального кодексу (посягання на життя співробітника правоохоронного органу). Друге – новостворене Державне бюро розслідувань, яке перевіряє законність стрілянини, відкритої співробітником поліції охорони. Тут фігурують дві статті Кримінального кодексу – ст. 115 (умисне вбивство) та ст. 365 (перевищення влади або службових повноважень, що призвело до тяжких наслідків).

В інтерв'ю виданню "ГОРДОН" мама вбитого Микити Комара Світлана та її адвокат звернули увагу на нестикування в офіційній позиції поліції. Наприклад, чому Микиті Комару стріляли в спину? Чому довго не показували тіла рідним? Чому після інциденту, не надаючи жодних документальних доказів, поліцейські заявили батькам, що в кишенях їхнього сина виявили наркотичні речовини, і почали активно публічно просувати версію про "наркозалежність" убитого?

Уранці в двері подзвонило троє незнайомих, сказали, що з поліції: "Ваш син помер від крововтрати"

– Світлано, коли і як ви дізналися про смерть сина?

– Наступного дня після вбивства. 6 грудня приблизно об 11.00 у двері подзвонило троє незнайомих, сказали, що з поліції, запитали, чи тут живе Микита. Я розгубилася, сказала, що сина немає вдома, відчинила двері й почула: "Ваш син загинув. Учора ввечері він був у супермаркеті, напав на співробітника поліції з ножем, той був змушений застосувати вогнепальну зброю, потрапив у ногу, перебив важливу артерію, ваш син помер від крововтрати".

Ані емоцій, ані істерики в мене не було. Усе почуте було настільки абсурдним, що я не повірила жодному слову. Моя дитина вийшла напередодні з дому абсолютно нормальною, у мене не було приводу хвилюватися. Я відповіла поліцейським: "Це неправда". Вони мені запропонували викликати "швидку", я відмовилася, сказала, що дозволю їм пройти у квартиру, щойно хтось із моїх родичів приїде.