Маск став людиною року, Гогілашвілі звільнили, ЄС ввів санкції проти ПВК "Вагнер" та готує нові – проти РФ. Головне за день

Ілон Маск став людиною року за версією Time
Фото: ЕРА
"ГОРДОН" подає огляд подій понеділка, 13 грудня.

Гогілашвілі звільнили

Кабінет Міністрів України звільнив заступника міністра внутрішніх справ України Олександра Гогілашвілі, який погрожував поліцейським на блокпості під час в'їзду до зони ООС. Про це спочатку повідомили ЗМІ, потім інформацію про звільнення підтвердили в уряді. Там заявили, що чиновник пішов за власним бажанням.

Того самого дня він потрапив до бази "Миротворця" через імовірну наявність російського громадянства. Коментуючи звільнення, Гогілашвілі заявив, що йому "соромно за свою нестриманість, але не соромно за роботу".

Євросоюз ввів санкції проти ПВК "Вагнер"

Рада Європейського союзу 13 грудня 2021 року ввела санкції проти російської приватної військової компанії "Вагнер", а також низки осіб, пов'язаних із цією компанією.

Болгарський журналіст, головний розслідувач Bellingcat Христо Грозєв розповів, що санкції ґрунтуються, зокрема, на доказах, які одержала українська військова розвідка під час спецоперації з упіймання вагнерівців.

Грозєв не відкидає, що двоє фігурантів із санкційного списку можуть бути причетними до вбивства російських журналістів у ЦАР.

Глави МЗС ЄС домовилися про санкції проти РФ у разі її вторгнення в Україну

Міністри закордонних справ країн Євросоюзу домовилися, що будь-яка агресія Росії проти України призведе до економічних санкцій щодо Москви, заявив за підсумками наради глав МЗС Європейського союзу верховний представник ЄС із закордонних справ та політики безпеки Жозеп Боррель.

Розмова Джонсона та Путіна про Україну

Прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон провів телефонну розмову із главою Кремля Володимиром Путіним. Він попередив Путіна, що "будь-які дестабілізаційні дії стануть стратегічною помилкою, яка матиме значні наслідки".

Путін зі свого боку вимагав переговорів щодо НАТО. Російський президент хоче "домовленостей, що виключають будь-яке подальше просування НАТО на схід".

Хроніки пандемії

Рада національної безпеки і оборони України прогнозує, що епідемічна ситуація в Україні на новорічні свята буде стабільною. Водночас РНБО очікує на появу штаму коронавірусу "Омікрон" у країні вже цього тижня. Перший летальний випадок від цієї мутації підтвердили у Великобританії.

В Україні кількість виявлених випадків COVID-19 знижується п'ять тижнів поспіль – із 15 грудня ще у двох областях скасують обмеження "червоної" зони.

Маск став людиною року за версією Time

Американський журнал Time надав звання "Людина року 2021" засновнику компанії SpaceX та голові Tesla Ілону Маску. Пояснюючи свій вибір, видання називає винахідника-мільярдера "блакитношкірим людинобогом, котрий прагне врятувати нашу планету і допомогти нам заселити нову".