Меморіальний центр "Бабин Яр" та видавництво De Gruyter створюють журнал східноєвропейських досліджень Голокосту

Директор видавничих проєктів Меморіального центру "Бабин Яр" Олег Шовенко зазначив, що в історії Голокосту залишається багато невідомого
Фото: depositphotos.com

Меморіальний центр Голокосту "Бабин Яр" разом із міжнародним видавництвом De Gruyter видаватиме спільний науковий журнал, присвячений дослідженню історії Голокосту у Східній Європі. Про це 28 жовтня повідомила пресслужба Меморіального центру.

"Східноєвропейські дослідження Голокосту: міждисциплінарний журнал Меморіального центру Голокосту "Бабин Яр" – це багатопрофільне наукове видання, яке має стати головним міжнародним майданчиком для публікацій теоретичних та унікальних практичних досліджень із теми Голокосту та Другої світової війни. Особливу увагу приділять взаємозв'язкам між насильством і пам'яттю, а також післявоєнним дискусіям про наслідки Голокосту в різних національних та транснаціональних контекстах європейської історії.

Журнал виходитиме що пів року. У ньому публікуватимуть роботи вчених, які досліджують історію Голокосту та Другої світової війни у Східній та Центральній Європі. У такий спосіб видання сприятиме координації наукових досліджень щодо новітньої історії цих територій та вивченню теми наслідків війни.

"Запуск цього нового, інноваційного та міждисциплінарного академічного журналу спрямований не лише на стимулювання появи нових наукових досліджень із ключових тем історії Голокосту в регіоні, а й на переосмислення фундаментальної проблеми академічної оповіді", – наголосила головна редакторка журналу "Східноєвропейські дослідження Голокосту", професорка Центральноєвропейського університету у Відні Андреа Пето.

Директор видавничих проєктів Меморіального центру "Бабин Яр" Олег Шовенко зазначив, що в історії Голокосту залишається багато невідомого.

"В історії "Голокосту від куль", під час якого були розстріляні мільйони євреїв Східної Європи, досі залишається багато білих плям. У журналі будуть публікуватися праці видатних українських дослідників та світових зірок науки, які проводитимуть історичні та міждисциплінарні дослідження для вивчення маловідомих тем. Співпраця з таким відомим та шановним видавництвом, як De Gruyter, сприятиме популяризації цих досліджень у європейському просторі”, – вважає Шовенко.

De Gruyter – це міжнародне незалежне видавництво зі штаб-квартирою в Берліні та офісами у Бостоні, Пекіні, Базелі, Відні, Варшаві та Мюнхені. Воно спеціалізується на академічній літературі та щорічно публікує понад 1300 нових найменувань книг, а також понад 900 журналів із гуманітарних, соціальних, технічних та медичних наук. De Gruyter існує вже понад 270 років.

Контекст:

Під час Другої світової війни гітлерівські війська використовували урочище Бабин Яр у північно-західній частині Києва як місце масових розстрілів мирного населення. 29 вересня 1941 року за наказом окупаційної адміністрації все єврейське населення зобов'язали з'явитися до Бабиного Яру, де до 30 вересня розстріляли понад 33 тис. осіб. За різними оцінками, там було вбито від 70 тис. до 200 тис. осіб.

Згодом створили Меморіальний центр "Бабин Яр". Його генеральний директор Макс Яковер зазначив у грудні 2020 року, що досі точно невідома кількість загиблих у Бабиному Яру.

2016 року в Україні майже одночасно стартували два проєкти: державний український проєкт меморіалізації Бабиного Яру та ініціатива російських бізнесменів єврейського походження, які готові вкласти у створення музею у Бабиному Яру $100 млн, повідомляло LB.ua.

22 червня 2020 року міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко заявив, що державний проєкт "Бабин Яр" запрацює 2021 року.