Міністр Кабміну Немчінов: В Україні одні з найм'якших карантинних обмежень

Немчінов зазначив, що в низці країн Європи карантин суворіший, ніж в Україні
Фото: Олег Немчінов / Facebook
Як приклад суворіших обмежень міністр Кабміну України Олег Немчінов навів Італію, де запроваджено загальнонаціональний локдаун і комендантську годину.

Україна належить до країн із найм'якшими карантинними обмеженнями. Про це 12 січня написав у Facebook міністр Кабміну України Олег Немчінов. 

Міністр зазначив, що з огляду на ризики розповсюдження нового штаму COVID-19 і перевантаження медичної системи в низці країн Європи останнім часом ввели ще суворіший і триваліший карантин. Він опублікував інфографіку від Центру економічного відновлення, згідно з якою найсуворіший карантин зараз в Італії – у країні діє загальнонаціональний локдаун і комендантська година.

"Україна все ще належить до переліку країн із найбільш м'якими карантинними обмеженнями, згідно з індексом Оксфордського університету. Також у ньому – Хорватія, Швейцарія, Бельгія та Франція", – написав він.

Фото: Центр економічного Відновлення / Facebook

Спалах коронавірусної інфекції виник наприкінці 2019 року в Китаї. 11 березня 2020 року Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила поширення коронавірусу пандемією. Від початку епідемії коронавірус в Україні підтвердили у 1,1 млн осіб, 796 417 хворих одужали, 19 835 – померли.

З 8 січня до 00.00 25 січня через спалах коронавірусу SARS-CoV-2 в Україні діє "карантин зимових канікул". У цей період заборонено роботу закладів громадського харчування, торгових центрів, спортзалів, непродовольчих ринків, закладів освіти (окрім дитсадків). Магазини можуть продавати їжу, ліки, засоби гігієни, засоби зв'язку, ветеринарні препарати, а також побутову хімію

З 8 січня в супермаркетах заборонили продавати більшість непродовольчих товарів. Деякі українські супермаркети цих товарів із залу не прибрали, а просто заклеїли стелажі сигнальними стрічками.

Головний санлікар України Віктор Ляшко заявляв, що посуд, іграшки та одяг не є предметами першої необхідності, але їхня наявність у супермаркетах приводила б до того, що українці відвідували б магазини, щоб придбати ці товари.

Міністр охорони здоров'я Максим Степанов сказав, що зменшення кількості людей, які одночасно перебуватимуть у магазинах, знизить імовірність передавання коронавірусної інфекції. За його словами, обмеження продажу товарів приведе до того, що в супермаркеті "знаходитиметься не 500 осіб, а 200, які прийшли придбати лише товари першої необхідності".