Міжнародний День захисту дітей: системна допомога Фонду Ріната Ахметова українським дітям

Фонд підтримує сімейні форми виховання, сім'ї опікунів, прийомні сім'ї та дитячі будинки сімейного типу
Фото: akhmetovfoundation.org

Щорічно 1 червня святкують Міжнародний день захисту дітей. За час своєї роботи Фонд Ріната Ахметова створив цілу низку проєктів для того, щоб допомогти малюкам із вадами серця, порушеннями слуху і дітям, які дістали фізичні та/або психологічні травми під час конфлікту на Донбасі. Завдяки проєкту "Рінат Ахметов – Дітям. Мирне літо" приблизно 4500 дітей мало можливість пройти психологічну реабілітацію і забути жахи обстрілів та вибухів.

2018 року для системної та масштабної допомоги дітям із вадами слуху засновано проєкт "Рінат Ахметов – Дітям. Тепер я чую". Високочутливі слухові апарати вже отримало понад 200 дітей з усієї України. У межах проєкту "Рінат Ахметов – Дітям. Здорове серце" дітям із діагнозом "вада серця" у провідних клініках країни проведено 126 корекційних операцій з установлення спеціального імпланту – оклюдера.

Фонд Ріната Ахметова – єдина в Україні благодійна організація, яка цілеспрямовано і комплексно допомагає пораненим дітям Донбасу. Розуміючи, що до цієї проблеми потрібен особливий підхід, у березні 2016 року Фонд розпочав проєкт "Реабілітація поранених дітей". Завдяки цьому проєкту тяжкопоранені діти пройшли реабілітацію в найкращих санаторіях України: відпочили, відновилися фізично і психологічно за індивідуально дібраними методиками. У деяких дітей цей процес триває кілька років, а для багатьох із них відновлення після травм – це на все життя. Для дітей, які дістали поранення, проведено 139 курсів відновного лікування.

Фото: akhmetovfoundation.org

Окремий напрям у роботі Фонду займає боротьба із сирітством. Програма та портал "Рінат Ахметов – Дітям. Сирітству – ні!" за час своєї діяльності стали трендсеттерами усиновлення, зробили його актуальним. Ще 10 років тому в суспільстві не було розуміння того, що всиновити дитину – це нормально. Навпаки, це було табу. Поява сайта для усиновителів, на якому є дитячі фото гарної якості, регіон, інформація про них, а згодом ще й відео, стала революційним проривом. Завдяки цьому ставлення до прийомного батьківства змінилося від табуйованого до модного. Програма та портал стали справжнім містком між хлопчиками, дівчатками і їхніми майбутніми мамами й татами. Але це ще не все. Щодня майбутні батьки звертаються з різними питаннями до фахівців та експертів порталу, тому для сотень прийомних батьків та всиновителів було надано можливість спілкуватися, підтримувати одне одного, відвідувати тренінги, семінари та свята програми "Рінат Ахметов – Дітям. Сирітству – ні!".

Фонд також підтримує сімейні форми виховання, сім'ї опікунів, прийомні сім'ї та дитячі будинки сімейного типу. Щоб допомогти прийомним батькам, проводять вебінари, тренінги, онлайн-консультації, про маленьких вихованців інтернатних закладів створюють фото- та відеоісторії. Робота в межах програми і порталу спрямована на те, щоб допомогти дітям знайти щастя в сім'ї та показати, що прийомне батьківство – це відповідальний, але посильний крок.

"2021 року виникла гостра потреба в підготовці тренерів, які будуть навчати потенційних усиновителів, оскільки з кожним роком їхня кількість тільки зростає. Розуміючи важливість процесу всиновлення в Україні, Фонд запропонував розробити навчальну програму для тренерів із підготовки потенційних усиновителів, а також методичний посібник для ефективної роботи тренерів і зошит для усиновителів. У межах тренінгу, який відбувся у травні, Фонд об'єднав найкращих експертів для того, щоб задовольнити поточні запити суспільства, і розробив якісні навчальні матеріали, доступні кожному в електронному форматі", – говорить керівниця проєктів Фонду Оксана Іщук.

Фото: akhmetovfoundation.org

За її словами, на сьогодні у Фонду накопичився колосальний досвід у популяризації сімейних форм виховання. Програма та портал "Рінат Ахметов – Дітям. Сирітству – ні!" – лідери у сфері благодійних програм, які змінили в суспільстві ставлення до теми усиновлення, що сприяло збільшенню кількості дітей-сиріт, які знайшли своїх мам і тат. Усі роки роботи місія всеукраїнського порталу національного усиновлення та суть програми залишаються незмінними – допомогти дітям знайти свою сім'ю. Майже для 10 000 дітей-сиріт здобуття сім'ї стало мрією, що справдилася.