"Московський патріархат поповнився на ще одного "святого". Добкін став дияконом УПЦ МП

Добкін став випускником Харківської духовної семінарії
Фото: Иван Сидор / Facebook
Ексмер Харкова та колишній народний депутат Михайло Добкін 7 квітня став дияконом Української православної церкви Московського патріархату. Про це написав Telegraf із посиланням на Харківську єпархію УПЦ МП.

"У свято Благовіщення пресвятої Богородиці митрополит Харківський і Богодухівський Онуфрій очолив святкову божественну літургію у Свято-Благовіщенському кафедральному соборі міста Харкова… За богослужінням митрополит Онуфрій звершив хіротонію в диякони випускника Харківської духовної семінарії Михайла Добкіна", – процитувало видання сайт єпархії.

Станом на 8 квітня в новині про літургію на сайті єпархії немає згадки про Добкіна й фотографій обряду, у якому він брав участь.

Знімки опублікував у Facebook 8 квітня священник ПЦУ, викладач Київської православної богословської академії Іван Сидор. Він назвав висвячення екснардепа знущанням із церкви.

"Михайло Добкін тепер диякон. Тому відсьогодні звертатися потрібно "отче Михайле". Московський патріархат в Україні поповнився на ще одного "святого". Під час жорстокої війни Росії проти України. Господи, за що?" – прокоментував Сидор.

Харківська журналістка Марина Ніколаєва написала у Facebook, що після вступу Добкіна до УПЦ МП церкві "залишилося недовго".

"Процес запущено, куди Допа не "вступає", усе закінчується провалом, усі проєкти. МП залишилося недовго в Україні, яка церква – такий і диякон. Нарешті-то фраза "скільки коштує опіум для народу" набуває прямого сенсу", – пожартувала Ніколаєва.

Добкін у Telegram опублікував новину російського каналу Mash про набуття духовного сану і написав: "Не поминайте [колишнього мера Харкова Геннадія] Кернеса всує. І тоді вашими молитвами прорвемося! Усе буде Харків! Усе буде Україна".

Mash у своєму пості зазначив, що Добкін "встиг покерувати Харковом, стати героєм мемів, не одержати ні від кого грошей і не обратися главою Києва".

Контекст:

Добкін був мером Харкова у 20062010 роках. У березні 2010-го його призначили головою Харківської облдержадміністрації.

У лютому 2018 року Добкін створив партію "Християнські соціалісти". У 2021 році він балотувався на посаду міського голови Харкова.

Позачергові вибори мера відбулися 31 жовтня. Їх призначили у зв'язку зі смертю Кернеса, який помер через ускладнення після COVID-19 у грудні 2020 року. На посаду мера Харкова претендувало 10 кандидатів. Переміг на виборах Ігор Терехов.