Мовний омбудсмен закликав спортсменів національної збірної на Олімпіаді говорити українською мовою

Україну на Олімпіаді представлятиме 157 спортсменів
Фото: НОК України та олімпійська команда/NOC of Ukraine and the Olympic Team / Facebook

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь закликав представників України на Олімпіаді під час офіційних виступів використовувати українську мову. Про це повідомила його пресслужба у Facebook.

"Україна бере участь в Олімпіаді як країна, у якій іде війна, тому утвердження української мови у спортивній дипломатії такого рівня – це зміцнення нашої державності у світі", – ідеться в повідомленні.

Зазначено, що напередодні поїздки збірної на Олімпіаду в Токіо Кремінь зустрічався з міністром молоді та спорту, олімпійським чемпіоном Вадимом Гутцайтом і обговорював із ним важливість та необхідність дотримання мовної дипломатії у спорті.

"Бажаємо, щоб наші олімпійці досягали найвищих сходинок, а вся планета бачила, як виконується наш славень і підіймається державний прапор. Але водночас було б справедливо, щоб під час брифінгів, виступів, пресконференцій українські чемпіони, їхні тренери, представники Національного олімпійського комітету та офіційних делегацій спілкувалися українською мовою", – підкреслив він.

Омбудсмен наголосив, що Олімпіада – не лише спортивний захід, а й політичний інструмент.

"Спорт має національну ідентичність, тому він ніколи не був і не буде поза політикою, сучасним життям держави та її майбуттям. Українські спортсмени – посланці України у світі, справжні виразники її ідентичності, оборонці державної мови", – заявив Кремінь.

Контекст:

Сьогодні офіційно стартують XXXII літні Олімпійські ігри в Токіо.

Вони мали відбутися з 24 липня до 9 серпня минулого року, через поширення коронавірусної інфекції змагання перенесли на 2021 рік. Ігри завершаться 8 серпня, їх проведуть переважно без глядачів.

Загалом в Іграх візьме участь майже 11 тис. спортсменів. Частина спортсменів вирішила не брати участі у змаганнях з епідеміологічних міркувань.

Україну представлятиме 157 спортсменів у 25 видах спорту.