На українській станції "Академік Вернадський" відбулася зміна антарктичних експедицій

Український криголам "Ноосфера" доправить полярників до Чилі, звідти вони добиратимуться до України літаками й наземним транспортом
Фото: Олександр Мацібура / Національний антарктичний науковий центр / Facebook

На станції "Академік Вернадський" 2–3 квітня відбулася зміна річних експедицій: 28-ма українська антарктична експедиція вирушила додому після року роботи, а на її місце заступає команда 29-ї УАЕ. Про це повідомив 3 квітня Національний антарктичний науковий центр.

2 квітня відбулася "офіційна частина перезмінки", кажуть у НАНЦ: глава 28-ї експедиції Богдан Гаврилюк віддав керівнику 29-ї УАЕ Юрієві Отрубі символічний ключ від "Академіка Вернадського", також вони підписали акт приймання-передавання станції. Потім відбулася зміна синьо-жовтих прапорів на флагштоку.

3 квітня учасники 28-ї зимівлі покинули станцію. Найближчим часом український криголам "Ноосфера" доправить їх, а також учасників сезонної експедиції, до Чилі. Звідти полярники добиратимуться до України літаками й наземним транспортом.

У НАНЦ нагадали, що у складі 28-ї експедиції було 14 учасників. Цілий рік вони проводили в Антарктиці дослідження за трьома основними напрямами (метеорологія, біологія, геофізика) й підтримували діяльність станції. Зокрема, здійснювали спостереження за магнітним полем Землі, іоносферою, глобальною грозовою активністю, озоновим шаром, погодними показниками, живим світом Антарктики тощо.

Завдяки вдосконаленню зв'язку й логістики, а також використанню дронів експедиції вдалося значно розширити географію польових досліджень у морі і провести повніші спостереження за птахами і ссавцями, зазначають у центрі.

"Усі згадані завдання продовжить виконувати 29-та УАЕ, у якій теж 14 учасників і учасниць. У більшості досліджень надзвичайно важлива безперервність, адже частина рядів даних на нашій станції є найдовшою в Антарктиці. Саме такі дані сьогодні дають змогу вченим з усього світу відстежувати, як змінилася Антарктика за останні 80 років, і робити прогнози на майбутнє", – підкреслили в НАНЦ.

Контекст:

Антарктична станція "Академік Вернадський" розташована на острові Галіндез. Раніше вона належала Великобританії й мала назву "Фарадей". 6 лютого 1996 року станцію передали Україні й перейменували.

На станції проводять наукові дослідження щодо зміни клімату, озонової діри, реакції тварин і рослин на потепління.