"Навіть думки такої немає". Степанов заявив, що Міністерство охорони здоров'я не планує продовжувати локдаун із 25 січня

Із 25 січня, залежно від ситуації, у Міністерстві охорони здоров'я визначатимуть той чи інший рівень обмежень у країні, повідомив Степанов
Фото: Міністерство охорони здоров'я України / Facebook

Після "карантину зимових канікул", який діятиме з 8 січня до 00.00 25 січня, у Міністерстві охорони здоров'я планують повернутися до адаптивного карантину, заявив глава відомства Максим Степанов. За день до цього він говорив, що локдаун в Україні потрібно продовжити.

Із 25 січня в Україні буде діяти адаптивний карантин з іншими обмеженнями та режимом, продовжувати жорсткі обмеження, передбачені "карантином зимових канікул", у Міністерстві охорони здоров'я не планують. Про це 13 січня в ефірі програми "Сніданок з "1+1" на каналі "1+1" заявив глава МОЗ Максим Степанов.

"У такому режимі [продовжувати локдаун], як він діє до 24 числа, навіть думки такої немає. Це ж повинно бути логічно і відповідати законам епідеміології", – сказав Степанов.

Після завершення "карантину зимових канікул" із 25 січня в Міністерстві охорони здоров'я планують повернутися до адаптивного карантину. Тоді, залежно від ситуації, у міністерстві і визначатимуть той чи інший рівень обмежень, зазначив Степанов.

Локдаун можуть повторно запровадити хіба що за умови "надкритичної ситуації" з пандемією, уточнив міністр.

"Якщо ми прив'язуємося до кількості захворілих, то ми повинні виходити з готовності нашої медичної системи. Тому ми повинні говорити про приблизно 30 тис. хворих. Але є велика кількість інших складових, які ми враховуємо, – це і кількість госпіталізованих, і кількість важких пацієнтів, і головне зростання – із якою швидкістю воно відбувається", – додав Степанов.

За день до цього Степанов заявляв, що локдаун в Україні потрібно продовжити, і для цього є підстави.

Із 8-го до 24 січня через спалах коронавірусу SARS-CoV-2 в Україні діє "карантин зимових канікул". У цей період заборонено роботу закладів громадського харчування, торговельних центрів, спортзалів, непродовольчих ринків, закладів освіти (окрім дитсадків).

Станом на 13 січня в Україні коронавірус підтвердили в 1 130 839 осіб (із них 6409 – протягом минулої доби), 20 214 хворих померли, а 826 871 – одужав.