НАЗК занесло виробників сигарет Marlboro і Winston до переліку міжнародних спонсорів війни

Компанія Philip Morris International є одним із найбільших платників податків у російський бюджет
Фото: depositphotos.com

Національне агентство України з питань запобігання корупції (НАЗК) занесло до переліку міжнародних спонсорів війни дві провідні тютюнові компанії світу – Philip Morris International і Japan Tobacco International. Про це повідомило НАЗК.

Philip Morris International – американська глобальна тютюнова компанія, яка продає свою продукцію в понад 180 країнах світу. Найвідоміші марки: Marlboro, Parliament, Bond, Chesterfield, L&M, Next, HEETS (тютюнові стіки для електронної системи нагрівання тютюну IQOS).

У Росії Philip Morris International представлена двома афілійованими компаніями: фабриками АТ "Филип Моррис Ижора" в Ленінградській області й АТ "Филип Моррис Кубань" у Краснодарі, а також організацією ТОВ "Филип Моррис Сэйлз энд Маркетинг" із філіями приблизно у 100 містах країни.

Частка ринку торгових марок Philip Morris International у Росії у 2019 році становила 30,1%. Компанія є одним із найбільших платників податків у російський бюджет, зазначило НАЗК.

Зараз сукупний обсяг інвестицій Philip Morris International у РФ перевищує $2 млрд. Окрім того, із 2017 року в локалізацію виробництва інноваційного продукту – тютюнових стіків для IQOS – на території фабрики в Ленінградській області вже інвестовано понад 14 млрд руб., а загальний обсяг інвестицій у фабрику перевищує $1,1 млрд.

За даними фінансової звітності російського підрозділу Philip Morris International, виторг компанії в перший рік повномасштабного вторгнення РФ в Україну зріс на 8%, до 140,3 млрд руб. ($1,5 млрд), а чистий прибуток – до 48,2 млрд руб. ($510 млн), що на 45% більше, ніж 2021 року. Відповідно, податку на прибуток у бюджет агресора було сплачено на суму понад $136 млн.

Друга компанія, Japan Tobacco International, є лідером тютюнового ринку в Росії (частка ринку – приблизно 34,9%). Вона є однією з найбільших FMCG-компаній у країні за обсягом продажів. У портфель компанії на російському ринку входять міжнародні бренди Winston, LD, Mevius, Camel, Sobranie і російські марки "Донской табак", Kiss, Play, "Петр I", "Тройка" та інші.

Компанія є одним із найбільших виробників продуктів зі зниженим ризиком. Також Japan Tobacco International – найбільший інвестор і провідний платник податків у російській тютюновій індустрії. За останні 20 років інвестиції Japan Tobacco International в економіку РФ перевищили $4,6 млрд. Податкові платежі компанії у 2020 році забезпечили 1,4% доходу федерального бюджету РФ. Сама ж компанія відкрито заявляла, що російський ринок генерував приблизно $2 млрд у 2022 році для JTI-групи, або приблизно 11% її консолідованого доходу за 2022 рік.

Контекст:

На момент публікації новини до переліку міжнародних спонсорів війни, який складає НАЗК, занесено 36 іноземних компаній. Серед них Xiaomi Corporation, OTP Bank, Bacardi, Yves Rocher, Auchan, Alibaba Group та інші.