Недопуск невакцинованих проти COVID-19 педагогів до роботи у школі є незаконним – освітній омбудсмен

Вакцинація педагогів залишається добровільною, зазначив освітній омбудсмен
Фото: depositphotos.com
Керівник навчального закладу не має права обмежувати доступ до роботи у школі вчителя, який не зробив щеплення проти COVID-19. Таку думку висловив освітній омбудсмен України Сергій Горбачов, повідомляють на його сайті 10 серпня.

За словами Горбачова, вакцинація педагогів, як і всіх інших громадян, не є обов'язковою – вона залишається добровільною.

"Саме тому як посадова особа я діятиму в межах чинного законодавства та захищатиму права педагогічних працівників, якщо директори не допускатимуть їх до роботи", – зазначив освітній омбудсмен.

Водночас Горбачов підкреслив, що вакцинований проти COVID-19 педагог "підвищує шанси закладу освіти проводити навчання більшість часу очно, а не дистанційно".

"Провакцинований працівник закладу освіти не лише сам набагато менше ризикує і суттєво краще захищений від важкого перебігу хвороби, але й захищає інших працівників та учнів. Але цей захист не буде достатньо ефективним, якщо не провакцинується належна для створення колективного імунітету кількість працівників", – додав освітній омбудсмен.

Наприкінці липня в Міністерстві охорони здоров'я України назвали умову для роботи навчальних закладів під час посилення карантину. У разі виходу регіону із "зеленої" зони, тобто потрапляння в "жовтий", "помаранчевий" або "червоний" рівень епідемічної небезпеки, щоб установа й далі працювала, їй потрібно мати не менше ніж 80% працівників, яким повністю ввели вакцину проти COVID-19.

За словами міністра освіти і науки Сергія Шкарлета, в Україні для освітян не буде примусової вакцинації проти коронавірусу. Водночас він зазначив, що потрібно заохочувати імунізацію проти COVID-19.

Контекст:

Кабінет Міністрів України 16 червня продовжив адаптивний карантин в Україні до 31 серпня і встановив із 17 червня "зелений" рівень епідемічної небезпеки. Про це йдеться в постанові уряду №611, опублікованій на сайті Кабміну.

Згідно із цим документом, забороняють перебування осіб у громадських будівлях і спорудах, громадському транспорті без надітих засобів індивідуального захисту, серед них респіраторів або захисних масок, які закривають ніс і рот, зокрема виготовлених самостійно.

Спалах коронавірусної інфекції виник наприкінці 2019 року в Китаї. 11 березня 2020 року Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила поширення коронавірусу пандемією.

В Україні протягом доби 9 серпня підтвердили 781 новий випадок коронавірусної інфекції COVID-19.

В Україні зареєстровано вакцини проти коронавірусу від Oxford/AstraZeneca (Covishield, AstraZeneca-SKBio і AstraZeneca), Pfizer/BioNTech (Comirnaty), Sinovac Biotech (CoronaVac) і Johnson & Johnson (Janssen). Також щеплення роблять препаратом Moderna.

Вакцинація у країні стартував 24 лютого. Першу дозу препарату проти COVID-19 ввели понад 4,22 млн українців, 2,46 млн – завершили імунізацію.

Із 21 липня у країні стартував п'ятий етап вакцинації: зробити щеплення можуть усі охочі віком від 18 років.

Міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко говорив 5 серпня, що в МОЗ України є три сценарії перебігу нової хвилі COVID-19. За його словами, через поширення штаму коронавірусу "Дельта" спалах в Україні "може виникнути в будь-який момент".