Обмін старих ламп на LED. В уряді попередили українців про скорочення кількості пунктів обміну

Лампи можна обміняти у відділеннях "Укрпошти"
Фото: Укрпошта / Facebook
Кількість пунктів обміну ламп розжарювання на нові LED-лампи поступово скорочується, тому українців, які ще не обміняли свої лампи, закликають не зволікати із цим.

Про це йдеться у пресрелізі, який опублікували на сайті Кабінету Міністрів 7 квітня.

За даними уряду, можливістю поміняти лампочки скористалося вже приблизно 3,5 млн українців, вони обміняли приблизно 16,5 млн ламп.

Найбільше послугою скористалися у Києві та області там видали приблизно 2 млн LED ламп.

"Зараз фіксуємо зменшення активності обміну ламп, тому було прийнято рішення поступово зменшувати і кількість пунктів обміну. Це буде сприяти забезпеченню гарантованих запасів і їх концентрації у відділеннях "Укрпошти", які продовжать обмін. Уряд закликає українців, які ще не встигли обміняти свої лампи, не зволікати з обміном", – повідомили автори релізу.

Наразі у відділеннях "Укрпошти" доступно для обміну 7 млн ламп, ще 5 млн надійдуть найближчим часом, зазначили в уряді.

"Із 10 квітня ще 500 відділень "Укрпошти" перестануть бути доступними для онлайн-замовлення лампочок. Здійснити обмін у цих пунктах можна буде до 17 квітня (як користувачам "Дії", так і тим українцям, хто не зареєстрований у застосунку). Із 1 травня обміняти старі лампи розжарювання на світлодіоди можна буде тільки в обласних центрах країни, де зберігається найбільший попит", – попередили у Кабміні.

Контекст:

Глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн на тлі масованих обстрілів Росією об'єктів інфраструктури України повідомила 13 грудня 2022 року, що Європа виділить €30 млн на приблизно 30 млн світлодіодних ламп для українців.

У межах урядової програми українці зможуть безоплатно обміняти 50 млн ламп, розповіла перша віцепрем'єр-міністерка – міністерка економіки Юлія Свириденко. "30 млн вже надав ЄС, ще 5 млн – уряд Франції. Заміна 50 млн ламп дозволить заощадити приблизно 1 ГВт електроенергії", – зауважила вона.

Щоб подати заяву про обмін ламп у застосунку "Дія", потрібно: авторизуватися; вибрати "Послуги" – "Обмін ламп"; написати контактний номер телефону та відділення "Укрпошти"; вказати тип і кількість світлодіодних ламп. "Після цього отримаєте push-повідомлення, що лампи є в обраному відділенні "Укрпошти", і ви можете отримати їх протягом п'яти робочих днів. Якщо за цей час не заберете лампи, то заява анулюється", – повідомили у Мінцифри.

Також обміняти лампи у відділеннях "Укрпошти" можна без реєстрації. Але в такому разі лампи обміняють лише за їхньої наявності.

Суть проєкту – знизити навантаження на енергетичну інфраструктуру, яка зазнала сильних пошкоджень через масовані російські атаки. Кампанія планує охопити приблизно 10 млн українців, кожен з яких може отримати по п'ять LED-ламп в одні руки в обмін на п'ять ламп розжарювання.