Офіс генпрокурора України скерував до суду обвинувальний акт щодо учасника тортур у в'язниці "Ізоляція"

"Ізоляція" – незаконна в'язниця на території колишнього заводу ізоляційних матеріалів у Донецьку
Фото: pixabay.com

Прокурори департаменту з питань злочинів, скоєних в умовах збройного конфлікту, Офісу генерального прокурора скерували до суду обвинувальний акт стосовно громадянина України, який брав участь у тортурах у донецькій в'язниці "Ізоляція". Про це пресслужба ОГПУ написала 13 травня.

"Обвинувачений із квітня 2014 року по грудень 2019-го сприяв діяльності окупаційної адміністрації РФ у тимчасово окупованому Донецьку, виконуючи розпорядження керівництва підпільної в'язниці "Ізоляція" "міністерства держбезпеки ДНР". Зокрема, він застосовував до полонених, які незаконно утримувалися в катівні представниками незаконних збройних формувань РФ, тортури і завдавав тілесних ушкоджень із метою отримання показань про начебто вчинення ними злочинів", – уточнили в повідомленні.

Унаслідок дій обвинуваченого постраждало дев'ятеро цивільних осіб. В ОГПУ підкреслили, що це є серйозним порушенням Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни від 1949 року.

Перше судове засідання у справі відбудеться 8 червня, повідомив 13 травня у Twitter заступник генпрокурора України Гюндуз Мамедов.

ОГПУ встановила 78 жертв тортур в "Ізоляції". За цими фактами прокурори повідомили про підозру чотирьох осіб.

Контекст:

"Ізоляція" – незаконна в'язниця окупантів на території колишнього заводу ізоляційних матеріалів у Донецьку. Із 2010 року там працював однойменний артфонд, але в червні 2014-го його захопили бойовики, зруйнувавши картини та інсталяції фонду, зазначало "Радио Свобода". Утримувані в "Ізоляції" громадяни повідомляли про тортури, вбивства і сексуальне насильство в тюрмі. Серед її в'язнів були український журналіст Станіслав Асєєв і професор Ігор Козловський.

У грудні 2020 року Асєєв розповідав, що приблизно половина всіх утримуваних бойовиками в тюрмі "Ізоляція" – самі бойовики.

1 березня 2021 року трьом бойовикам "МДБ ДНР", які причетні до діяльності "Ізоляції", українські правоохоронці оголосили підозру в торгівлі людьми, участі в не передбачених законом воєнізованих формуваннях, порушенні законів і звичаїв війни.

2014 року, відразу після анексії Криму, Росія розпочала збройну агресію на сході України. Бойові дії тривають між Збройними силами України з одного боку та російською армією і підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької та Луганської областей, – з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, незважаючи на надані Україною факти і докази.