П'ять країн створили фонд, щоб пом'якшити "дестабілізаційний вплив" РФ на півдні та сході України

Про створення нового фонду оголосила в Києві глава МЗС Великобританії у справах європейського сусідства Мортон (по центру)
Фото: British Embassy Kyiv / Facebook
Великобританія, Канада, Швеція, Швейцарія та США створили фонд "Партнерство за сильну Україну". Про це 24 серпня у Facebook повідомило посольство Великобританії в Україні.

Про створення нового фонду оголосила в Києві глава МЗС Великобританії у справах європейського сусідства Венді Мортон.

Зазначають, що в такий спосіб п'ять країн "допоможуть пом'якшити дестабілізуючий вплив Росії в південних і східних регіонах України".

Фонд почне роботу у грудні цього року, очікують, що протягом трьох років він залучить від донорів до £35 млн.

"Фінансування буде спрямовано на ініціативи, які сприяють зміцненню спроможності регіонів, що потерпають від конфлікту, наприклад, забезпечення технічних консультацій владі або надання грантових інвестицій, які створюють економічні можливості і поліпшують доступ до державних послуг для мешканців Південної і Східної України, – ідеться в повідомленні. – Це має призвести до підвищення якості державних послуг, збільшення доходів домогосподарств і посилення зв'язків між громадами, розділеними конфліктом".

Контекст:

Одразу після анексії Криму 2014 року Росія почала збройну агресію на сході України. Бойові дії тривають між Збройними силами України з одного боку та російською армією і підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької і Луганської областей, – з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, незважаючи на надані Україною факти та докази.