Перед прем'єрою фільму Сенцова на Венеціанському кінофестивалі відбулася акція на підтримку українських політв'язнів Кремля

Акцію провели перед демонстрацією фільму Сенцова
Фото: Prisoners Voice / Facebook
Перед прем'єрою фільму українського режисера Олега Сенцова на Венеціанському кінофестивалі відбулася акція на підтримку українських політв'язнів Кремля. Про це повідомила ініціатива Prisoners Voice у Facebook 10 вересня.

"Я безмежно вдячний за публічну підтримку, яку отримував, перебуваючи у кремлівських застінках. Коли роками знаходишся в темній тісній камері, неможливо переоцінити ці речі. Хочу, аби мої співвітчизники знали, що про них пам'ятають не тільки в Україні, а й у всьому світі. [Валентин] Виговський, [Владислав] Єсипенко, брати Абдулаєви, [Емір-Усеїн] Куку, [Сервер] Мустафаєв – усіх зараз не назву, їх більше сотні, та ми боротимемося за ваше звільнення до самого моменту визволення", – сказав Сенцов, який сам був політичним в'язнем Кремля.

Учасники акції перед прем'єрою фільму підняли плакати Free Ukrainian Kremlin's Hostages ("Звільніть українських заручників Кремля").


Контекст:

Одразу після анексії Криму Росія розпочала збройну агресію на сході України. Бойові дії тривають між Збройними силами України з одного боку та російською армією і підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької і Луганської областей, – з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, незважаючи на надані Україною факти й докази.

Після анексії Криму, за даними правозахисників міжнародної організації Human Rights Watch, ситуація з правами людини на півострові значно погіршилася. Під різними приводами, зокрема боротьби з екстремізмом, влада переслідує людей, які наважуються відкрито критикувати дії Росії на півострові, особливо кримських татар.

20 липня 2021 року уповноважена Ради з прав людини Людмила Денісова повідомила, що Росія з політичних мотивів переслідує 93 кримських татар. За її словами, в місцях позбавлення волі на території тимчасово окупованих Донецької та Луганської областей бойовики утримують 405 громадян України.

7 вересня Денісова повідомляла, що окупанти у Криму незаконно утримують 125 громадян України.