Перша людина, яка вилікувалася від ВІЛ, повідомила, що смертельно хвора

Браун часто з'являвся на міжнародних конференціях із питань СНІДу
Фото: ЕРА

Американця Тімоті Брауна у 2007 році визнали першим пацієнтом, який переміг ВІЛ, після чого він став світовою знаменитістю. Нещодавно у нього стався рецидив лейкемії.

Американець Тімоті Браун, якого вважають першою людиною, яка одужала від ВІЛ, розповів агентству Associated Press, що у нього стався рецидив раку крові і він невиліковно хворий.

54-річного чоловіка лікують і доглядають у госпісі у штаті Каліфорнія. Браун зазначив, хвороба прогресувала дуже швидко, повідомив Браун.

За його словами, він радий, що його життя слугувало науці і що завдяки його історії вчені почали шукати ліки від хвороби, яку, здавалося, неможливо перемогти.

У середині 90-х років Браун, який працював перекладачем у Берліні, дізнався, що заразився ВІЛ. У 2006-му йому діагностували лейкемію.

Він дав згоду на трансплантацію кісткового мозку від донора з рідкісною природною стійкістю до вірусу. Перша операція у 2007 році була успішною частково: ознаки ВІЛ зникли, а лейкемія – ні. У березні 2008 року Брауну зробили другу трансплантацію від того самого донора.

Відтоді він неодноразово здавав негативні тести на ВІЛ і часто з'являвся на міжнародних конференціях, де обговорювали дослідження у царині боротьби зі СНІДом.

У березні 2020 року стало відомо про другого пацієнта, якому вдалося подолати ВІЛ. Жителю Великобританії, який страждав на лімфому Ходжкіна, у 2017 році також пересадили кістковий мозок донора з рідкісною мутацією – повним імунітетом до вірусу імунодефіциту. У 2018 році англієць припинив вживати спеціальні антиретровірусні препарати, але слідів вірусу в його організмі не виявили, у нього триває ремісія.