Поки триває війна, марафон "Єдині новини" буде – Точицький

Точицький: Поки є війна, нам потрібен єдиний марафон
Скріншот: holosameryky.com

Міністр культури та стратегічних комунікацій Микола Точицький не вважає, що національний телемарафон "Єдині новини" віджив своє. Таку думку він висловив в інтерв'ю "Голосу Америки", оприлюдненому 9 жовтня. 

"У нас була одна з перших зустрічей із колегами з різних каналів, які допомагають нам боротися з дезінформацією, яка досі подекуди проникає. Тому я казав і кажу, що поки є війна, нам потрібен єдиний марафон. Він потрібен для того, щоб ми робили єдині підходи, які будуть розбивати пропаганду, яку робить Російська Федерація стосовно нас", – заявив міністр. 

За його словами, на зустрічі з медійниками дійшли висновку, що марафон має бути проєктом "більш освітнього характеру", де будуть пояснювати, чим є українська культура і що планують робити, щоб її зберегти.

"Я вважаю, що "Єдині новини" можуть бути тією платформою, де ми все це можемо проговорювати й позбавлятися тих російських ворожих наративів, які були закладені в різні періоди розвитку України", – додав Точицький. 

У цьому ж контексті його запитали про цензуру. Коли журналістка зазначила, що західні партнери чутливі до цього, Точицький сказав, що не знає, про яку цензуру йдеться, а в будь-яких повідомленнях міністерств є зворотна адреса, на яку "ви завжди можете написати і сказати, що вам це не подобається або ви вважаєте по-іншому".

"Якщо в тих самих "Єдиних новинах" відбувається, скажімо, розмова з тим чи іншим гостем, я не бачу й не пам'ятаю, щоб хтось спеціально запрошував або ж не запрошував того чи іншого спікера, – продовжив він. – У своїй роботі я від початку спілкуюся як із більшістю в політиці, так і з меншістю. Але я сказав і буду продовжувати говорити: поки йде війна, "Єдині новини" будуть. Але ми повинні, як і в усьому, робити більш якісний продукт, щоб це було цікаво. Нам дуже важливо створити справді стратегічні комунікації сьогодення – не лише для зовнішнього світу, а й усередині". 

Без реального обговорення процесів, які відбуваються, Україні буде складно виграти війну, сказав він. 

"Ми маємо всі бути переконані, що робимо все заради перемоги. І не лише нашої з вами, а й перемоги всього демократичного світу", – додав Точицький, зазначивши, що за найближчі 100 днів на посаді планує реалізувати приблизно 100 кроків. 

Контекст:

Телемарафон "Єдині новини" запустили 24 лютого 2022 року, у день повномасштабного російського вторгнення. Контент для нього виготовляють телеканали "Суспільне", "1+1", "Інтер", ICTV, "Рада" й "Ми – Україна". Гроші для телемарафону виділяють із держбюджету (видання "Детектор медіа" з посиланням на інформацію народного депутата від "Голосу", голови комітету Верховної Ради з питань свободи слова Ярослава Юрчишина повідомило, що на нього спрямовують приблизно 1,7 млрд грн на рік).

Опитування Київського міжнародного інституту соціології за грудень 2023 року засвідчило, що довіра українців до телемарафону падає. Якщо у травні 2022 року йому довіряло 69% респондентів, то у грудні 2023-го – 43%.

У звіті про права людини в Україні 2023 року, опублікованому на сайті Держдепу, ідеться, що національний телемарафон порушує свободу висловлювання думок для засобів масової інформації.

2024 року жоден канал національного марафону, окрім "Суспільного", включно з парламентським телеканалом "Рада", не запрошував в ефір представників "Європейської солідарності", яка є другою найбільшою фракцією Верховної Ради, звернув увагу наприкінці травня "Детектор медіа". Представників фракції "Слуга народу" в ефір кликали 505 разів за перші чотири місяці 2024 року – удвічі більше, ніж представників усіх інших фракцій і груп парламенту разом узятих. 

Якщо до кінця 2024 року телемарафон "Єдині новини" не відновить довіри українців, його треба закрити, вважає Юрчишин. Проте прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що "телемарафон працює й буде працювати", щоб "перебити всі дезінформаційні, а також усі пропагандистські наративи російського ворога".