Понад 10 тис. дітей-сиріт знайшли нові сім'ї за допомогою Фонду Ріната Ахметова

Загалом за програмою "Рінат Ахметов – Дітям" різнобічну підтримку отримало понад 5 млн дітей України
Фото: depositphotos.com

17 вересня Україна святкує День усиновлення. Це свято започаткували 2008 року, щоб наголосити на важливості забезпечення права кожної дитини на виховання в сім‘ї, а також задля підтримки й розвитку національного усиновлення. Завдяки діяльності благодійної програми "Рінат Ахметов – Дітям" Фонду Ріната Ахметова й проєкту з національного усиновлення "Сирітству – ні!" 10 679 дітей-сиріт знайшли нові сім'ї. Про це інтернет-видання "ГОРДОН" повідомила команда Фонду.

Із 2007 року Фонд активно працює над профілактикою сирітства, зробивши за цей час значний внесок у популяризацію сімейних форм виховання дітей-сиріт і дітей, які залишилися без піклування батьків, і ставши лідером національного усиновлення в Україні.

Зараз на сайті Фонду опублікували 3297 анкет дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування. Після початку повномасштабної війни оновлювати анкети сиріт стало неможливо. Але команда програми "Сирітству – ні!", попри виклики й перешкоди, однією з перших у країні відновила роботу зі створення відеоанкет для дітей. Задля цього вона вирушала у спеціальні експедиції до інтернатних установ у різні області України.

У межах програми "Усиновлення та розвиток сімейних форм виховання" у період за 2022–2024 роки онлайн-тренінги та онлайн-зустрічі для майбутніх усиновлювачів, батьків-вихователів, опікунів, прийомних батьків, патронатних вихователів і фахівців соціальної сфери, організовані Фондом Ріната Ахметова, відвідало 5527 учасників.

У 2023 році програма "Рінат Ахметов Дітям. Сирітству – ні!" створила інформаційний довідник для майбутніх батьків "Кроки до дитини", який містить роз'яснення кожної з форм влаштування дитини: усиновлення, опіка, прийомна сім'я, дитячий будинок сімейного типу, патронатна сім'я.

500 друкованих екземплярів довідника передали в усі обласні служби у справах дітей.

Програма "Рінат Ахметов Дітям. Сирітству – ні!" створила серію відеороликів "Кроки до дитини". Відеогайд містить головну інформацію щодо влаштування дитини в сім'ю або в дитячий будинок сімейного типу, а також досвід усиновлення українського ведучого Тімура Мірошниченка та його дружини Інни.

Гайд уже переглянули понад 500 тис. разів. 

Фото: akhmetovfoundation.org

Контекст:

Загалом за програмою "Рінат Ахметов – Дітям" різнобічну підтримку отримало понад 5 млн дітей України. Зокрема, це медикаменти, продуктові набори, слухові апарати, психологічна та фізична реабілітація, новорічні свята, можливість відпочивати, розвиватися, здійснювати мрії.