Понад 23 тис. українських чоловіків нелегально виїхали до Молдови з початку російського вторгнення

Понад 23 тис. українських чоловіків нелегально в'їхали в Молдову після лютого 2022 року
Фото: ДПСУ | Держприкордонслужба / Telegram (ілюстративне)

Понад 23 тис. українських чоловіків нелегально в'їхали в Молдову після лютого 2022 року. Про це 10 липня повідомила молдовська служба "Радіо Свобода" з посиланням на статистику від прикордонної поліції та Генеральної інспекції з питань міграції. 

Статистика свідчить, що із 24 лютого 2022 року до 31 травня 2024 року приблизно 23 500 українських чоловіків в'їхали нелегально, тобто в обхід пунктів пропуску.

"Радіо Свобода" пише, що Республіка Молдова надає іноземцям чотири форми захисту: статус біженця, гуманітарний захист, тимчасовий захист і політичний притулок. У березні 2023 року Генеральна інспекція з питань міграції запровадила тимчасовий механізм захисту – статус, яким можуть скористатися громадяни України на території Молдови.

За офіційними даними, за рік і два місяці 12 764 українські чоловіки віком від 18 до 59 років – тобто більшість тих, хто в'їхав нелегально, – набули саме такого статусу тимчасового захисту.

Представники інспекції також повідомили "Радіо Свобода", що "розгляд заявки на надання притулку здійснюють суворо відповідно до принципу конфіденційності, на підставі індивідуального оцінювання кожного випадку".

Контекст:

Після початку повномасштабного вторгнення російських військ в Україну вранці 24 лютого 2022 року президент України Володимир Зеленський оголосив воєнний стан і загальну мобілізацію.

У квітні 2024 року в Україні ухвалили оновлений закон про мобілізацію, він набув чинності 18 травня. Документ передбачає, зокрема, заборону на виїзд за кордон чоловіків віком 18–60 років, які підпадають під призов на військову службу під час мобілізації, крім особливих винятків. Однак кількість спроб нелегально перетнути кордон зростає.

14 червня у ДПСУ повідомили, що в Одеській області зупинили фуру, в якій перебувала 41 людина із 12 регіонів країни. А 20 червня молдовські прикордонники затримали групу із п'ятьох українців, які незаконно перетнули держкордон.