У Молдові затримали п'ятьох українців, які незаконно перетнули держкордон. Вони "шукали притулок" у країні

Група негайного реагування перехопила п'ятьох українців, які незаконно перетнули держкордон із Молдовою, зазначили у молдовській прикордонній поліції
Фото: Direcția regională Nord a Poliției de Frontieră / Facebook

Молдовські прикордонники затримали групу з п'яти українців, які незаконно перетнули держкордон. Про це 20 червня проінформувала прикордонна поліція Молдови.

Зазначають, що групу з п'яти людей помітили приблизно за 200 м від лінії кордону. Вони пересувалися пішки.

"Група негайного реагування виїхала на місце і перехопила вказаних осіб, яких потім доправили до штабу сектору [прикордонної поліції "Бричани"] для перевірки, – ідеться в повідомленні. – Унаслідок проведеного розслідування було встановлено, що всі п'ятеро мігрантів є громадянами України й шукають притулок у Молдові".

Контекст:

Після початку повномасштабного вторгнення російських військ в Україну вранці 24 лютого 2022 року президент України Володимир Зеленський оголосив воєнний стан і загальну мобілізацію. 8 травня 2024 року Рада продовжила дію воєнного стану до 11 серпня. Воєнний стан передбачає, зокрема, заборону на виїзд за кордон чоловіків віком 18–60 років, які підпадають під призов на військову службу під час мобілізації, крім особливих винятків.

ЗМІ розповіли наприкінці листопада 2023 року, що від початку повномасштабної агресії РФ до Європи виїхало 650 тис. українських чоловіків призовного віку. Водночас не повідомляли, скільки серед них батьків трьох і більше дітей або осіб, які мають інвалідність І–ІІ груп, чи людей, які мають інші законні підстави для виїзду в умовах воєнного стану. Також невідомо, яку частку становлять чоловіки призовного віку, які виїжджали з окупованих територій через країну-агресор РФ.

За даними румунської прикордонної поліції станом на початок травня 2024 року, з початку повномасштабної війни нелегально перетнули кордон із Румунією приблизно 11 тис. українських чоловіків віком від 18 до 60 років.