Україна веде консультації з країнами ЄС щодо можливого повернення громадян, які нелегально виїхали за кордон – глава МВС

Кожна країна ЄС діє за законами і правилами Єврокомісії, зазначив Клименко
Фото: mvs.gov.ua

Україна веде консультації з представниками країн Європейського союзу щодо можливості повернення українців, які нелегально перетнули держкордон. Про це в інтерв'ю "Радіо Свобода", опублікованому 20 червня у YouTube ЗМІ, повідомив глава МВС Ігор Клименко.

"Ми ведемо консультації з нашими колегами з Європейського союзу. Звичайно, кожна країна ЄС діє за законами і правилами Єврокомісії. Ці переговори будуть тривати й надалі – щодо можливого повернення наших громадян, якщо вони нелегально перетнули кордон", – розповів Клименко.

Журналістка уточнила, чи правда, що позиція ЄС зараз переважно зводиться до невидавання українців, які нелегально перетнули кордон із ЄС.

"Здебільшого так", – відповів Клименко.

Контекст:

Після початку повномасштабного вторгнення російських військ в Україну вранці 24 лютого 2022 року президент України Володимир Зеленський оголосив воєнний стан і загальну мобілізацію. 8 травня 2024 року Рада продовжила дію воєнного стану до 11 серпня. Воєнний стан передбачає, зокрема, заборону на виїзд за кордон чоловіків віком 18–60 років, які підпадають під призов на військову службу під час мобілізації, окрім особливих винятків.

ЗМІ розповіли наприкінці листопада 2023 року, що від початку повномасштабної агресії РФ до Європи виїхало 650 тис. українських чоловіків призовного віку. Водночас не повідомляли, скільки серед них батьків трьох і більше дітей чи осіб, які мають інвалідність І-ІІ груп, або людей, котрі мають інші законні підстави для виїзду в умовах воєнного стану. Також невідомо, яку частку із цього переліку становлять чоловіки призовного віку, які виїжджали з окупованих територій через країну-агресор РФ.

За даними румунської прикордонної поліції станом на початок травня 2024 року, із початку повномасштабної війни нелегально перетнуло кордон із Румунією приблизно 11 тис. українських чоловіків віком від 18 до 60 років.

Українська влада, зокрема Зеленський і глава МЗС Дмитро Кулеба, робили заяви із закликами до чоловіків, які перебувають за кордоном, не забувати про свої обов'язки перед батьківщиною.