Православна церква України пояснила, чи варто боятися "п'ятниці, 13-го"

У ПЦУ підкреслили, що різні країни вважають невдалими різні дати
Фото: Православна Церква України / Facebook

Дату "п'ятниця, 13-те" (параскаведекатріафобія) боятися не варто, заявила Православна церква України (ПЦУ) у Facebook 13 вересня, у п'ятницю.

"Звичайно, що не варто. Це черговий забобон, який свідчить лише про слабкість віри й невпевненість у власних силах. Жодні цифри, як і дні тижня, місяця чи календарного року, не несуть у собі жодної "магічної сили" й не впливають на наше життя ані негативно, ані позитивно", – ідеться в повідомленні.

У ПЦУ підкреслили, що саме люди роблять дні "хорошими" чи "поганими".

"Якщо захотіти, то і п'ятницю, 13-те, можна зробити дуже щасливим та корисним днем. [...] Фобія п'ятниці, 13-го – не з нашої культури, вона запозичена через кіно, літературу, мистецтво тощо з інших країв", – зазначили церковники.

Вони навели "кілька аргументів щодо марності вважати "п’ятницю, 13-го" днем поганим".

"У Греції, Румунії та іспанськомовних країнах це не п'ятниця, а вівторок 13-го. В Італії "нещасливим" є число 17. Китайці та японці вважають нещасливими числа чотири та дев'ять, а в Індії не люблять вісімку. До речі, наші предки не боялися числа 13: у давньому Києві найголовніший храм – Софію Київську – увінчувало рівно 13 куполів, кількість яких символізувала спасителя і його 12 учнів-апостолів", – пояснили в ПЦУ.

Церква закликала не боятися чисел і не піддаватися марновірствам.